Klassicisme – alternativt nyklassicisme – betegner stilarter, der griber tilbage til den græske og romerske antik som inspirationskilde. Typiske elementer var tempelfronter, gavltrekanter, søjler og pilastre i de strengt symmetriske facader, der ofte har store nøgne murflader. Er der anvendt dekoration, er det ofte i form af guirlander, vaser og medaljoner, hvilket ofte anvendes i interiørerne med panelering som baggrund. I Danmark henviser klassicismen til perioden ca. 1760-1850.

Klassicismens arkitektur i Danmark begyndte med den forfinede, franskinspirerede Louis-Seize, der blev introduceret af den franske arkitekt Nicolas-Henri Jardin omkring 1757. Hans mange elever spredte klassicismen til provinsen; især til Fyn, hvor mange herregårde blev opført i den nye stil af Jardin-eleverne Hans Næss og G.E. Rosenberg.

Jardins lette Louis-Seize-stil blev gradvist erstattet af en tungere, mere monumental ”romersk” stil hos C.F. Harsdorff, Peter Meyn og C.F. Hansen og deres samtidige. Denne stil præger i høj grad bybilledet i København, der blev genopbygget i klassicistisk stil efter branden i 1795 og englændernes bombardement i 1807.

Klassicismens sidste stadium, senklassicismen, markerer en tilbagevenden til et roligere udtryk og var kendetegnet ved lavt relief i facaderne, ægyptisk dekorativ inspiration, behersket klassicerende dekoration og (i Nordeuropa) øget anvendelse af tegl i facaderne. Interiørdekorationen blev præget af dekorationsmaleri og spinkle, forfinede rammer med antik dekoration.

Denne sidste fase var udbredt i Danmark ca. 1830-60. Den tyske arkitekt K.F. Schinkels værker i Berlin var et afgørende forbillede for den danske stilvariant, der især blev udbredt via arkitekten G.F. Hetsch.

Test din viden om klassicismen – prøv vores quiz: