Fredet gammelt gæstgiveri på Als

For de historie- og kulturinteresserede er der nu en helt enestående mulighed for at erhverve sig den interessante og meget solide ejendom, Notmark Gamle Kro, der blev opført omkring år 1700, muligvis allerede i 1690’erne. Man ved, at den var med i en krotælling fra 1704, og at det er bygget af stenene fra Østerholm Slot, der blev revet ned nogle år inden århundredskiftet. Enkelte af stenene er stadig en del af murværket. Huset er trods forskellige anvendelser gennem tiden blevet nænsomt restaureret i den oprindelige stil med mange originale detaljer bevaret, blandt andet det flotte stråtag, hvortil der findes en detaljeret oversigt over fornyelsestidspunkter. En del af taget er udskiftet i 2010, og en anden i 2017. De nuværende ejere, der har haft ejendommen i 38 år, er i besiddelse af en omfattende viden om husets historie, hvilket kan formidles til de næste ejere og være nyttigt i det restaureringsarbejde, som de nye ejere må regne med at skulle gennemføre.

Pris: 595.000 kr.

Villa i engelsk cottage-stil

I Langebæk nogle få kilometer fra Kalvehave finder man denne ejendom, der på gennemført facon præsenterer sig med en æstetik, der er typisk for klassiske, engelske cottages. Villaen er yderst velholdt og løbende vedligeholdt efter alle kunstens regler, og de mange stemningsskabende detaljer er bevaret. Tilsvarende blev haven i 2015 omlagt, så den fuldstændig matcher huset og dets udtryk. Resultatet er ekstraordinært vellykket og har været fremvist i én af Claus Dalbys seneste bøger –“Cottagehaver – og dem der ligner”.

Det er imidlertid intet under, at ejendommens udseende ligner noget, man ville forvente at møde i Dorset eller i Devon, for huset blev opført i 1892 af godsejer Ida Marie Suhr, som en tro kopi af en engelsk gartnerbolig. Netop det særegne bindingsværk og de sirligt arrangerede mursten i hver enkel tavl, som danner vidt forskellige mønstre afhængigt af den geometriske figur, de er indfældet i, havde man således ladet sig inspirere til under et besøg på et herresæde i England. Man forstår ved første øjekast, hvorfor den smukke, harmoniske stil blev vurderet værdig til import.

Stedet, der opførtes, kaldtes følgeligt Langebæk Asyl, og førstesalen blev bolig for en sygeplejerske, som blandt andet tog sig af de fattige I byen, og i den store stue kunne byens børn samles i søndagsskole.

Pris: 2.795.000 kr.

Nationalromantisk landvilla ved Guldborg

Beliggenhed: Majbølle ved Guldborg på Nordøstlolland. Ejendommen er klassificeret som bevaringsværdig i kategori 3 og fremtræder gennemført i udførelsen med sans for detaljen, herunder med originale vinduer, stuk, specielle dørgerigter og vinduesindfatninger samt plankegulve.

Bygningen er opført i 1909 i den Nationalromantiske stil (periode fra ca. 1890 til 1910) og er belønnet med Historiske Huses plakette til bevaringsværdige huse.

Ejendommen kan godkendes som flexbolig, dvs. helårshus uden bopælspligt.

Bygningen har gennemgået en større renovering 2003-2008 efter gamle håndværksforskrifter. Det omfatter fx kalkning af facade og linoliemalede vinduer.

Førstesalen er indrettet som ét stort rum til kip med synlige spær og hanebånd og med ovenlys vinduer med udsigt til mark og skov. Ideelt som kunsteratelier og anden kunstnerisk virksomhed.

Indendøre: Originale, specielle gerigter + dør- og vinduesindfatninger, herunder forsatsrammer fra Skjern Vinduer. Originale, ludbehandlede plankegulve, stuk mv. Specielt køkken med jalouisilåger i massiv fyr – håndlavet v/Skodsnedkeren plus massive køkkenbordplader og ovnindækning af fyr – håndsnedkeret af svenske  håndplukkede fyrreplanker v/tømrermester Lars Norit, At-Bo vitrineskab af massiv fyr, Arne Jacobsen dørgreb, Hotel Royal København, m.v.

Endvidere forefindes udbygning med nyt tegltag – af tysk fabrikat magen til hovedbygningens oprindelige tag fra 1909.

Til ejendommen hører en dejlig grund på 1.349 m2 med en meget smuk tilplantet have med bl.a. over 100 historiske roser af mange forskellige sorter. Dertil et havebassin med den grønne frø som beboer plus ikke mindst den ektremt sjældne grønbrogede tudse. Et areal er udlagt med bi- og insektvenlig engblanding. Fuglelivet i haven er særdeles rigt. Endelig er der en fantastisk udsigt over åbne marker og skov.

Pris: 745.000 kr.

 

 

Fredet villa i Vejen

Centralt i Vejen finder I denne sjældent udbudte og smukke klassicistiske villa, som er opført af i bygmester Holden Hansen i 1880. Den er for omtrent 20 år siden blevet totalrenoveret i samråd med arkitekt Steffen Søndergaard, så den i dag fremstår som en flot og indbydende ejendom.

Stuehuset er fredet og byder på 157 m2 fordelt på halvandet plan, som giver jer god plads til familie. I stueplan træder I ind i entréen, hvor trappen fører jer op til tagetagen. Heroppe møder I reposen, hvor loftet er ført til kip med fritlagte hanebånd. Fra reposen når I til to værelser, hvoraf det ene har eget badeværelse med bruseniche. Tilbage i stueplan venter der yderligere to værelser, bryggers og et badeværelse med bruseniche. Bryggerset har opbevaringsmuligheder og plads til at have vaskefaciliteterne stående. Bryggerset giver ligeledes adgang til køkkenet og spisestuen, der ligger i åben forbindelse og giver jer de perfekte rammer til samvær og hyggelige stunder. Til at afslutte indendørsomgivelserne finder I stuen med gode indretningsmuligheder og et dejligt lysindfald.

Kontantpris: 1.195.000 kr.

Nordstjernen, Fredericias ældste hus

Nordstjernen daterer sig tilbage til ca. 1650. Første egentlige dokumentation om ejendommen er fra 1690, hvor ejeren Mads Sørensens første kone døde, og der blev foretaget skifteforretning efter hende.

Nordstjernen blev totalrenoveret i perioden 1975 – 1985 af Morten Røjel. Han fik et Europa Nostra diplom for et meget grundige arbejde, hvor den fredede del af ejendommen ud mod Kongensgade blev genskabt i sin originale form. Som noget helt unikt ses den gamle bilæggerovn, som stadigvæk er i brug. I væggene ses munkestenene, som sandsynligvis – sammen med bindingsværket – stammer fra Ullerup Kirke, der blev nedlagt da Fredericias fæstningsanlæg blev etableret.

Den anden del af ejendommen ud mod Prinsensgade, og det skønne gårdmiljø er ikke fredet.

Ejendommen er velegnet til bolig/erhverv, bofællesskab eller bolig for en almindelig familie. Den ligger inden for voldene med 250 m til en skøn badestrand og 100 meter til det grønne område – voldanlægget.

I den fredede del af ejendommen er den oprindelige planløsning næsten uændret med køkken, stue, to værelser og badeværelse. På første sal er der et uudnyttet loftsrum, der kan tilføre ca. 25 m2 til beboelsen. I den ikke fredede del er der køkken, stue, badeværelse samt to værelser på 1. sal.

Gårdspladsen er helt lukket og ugeneret. Den er belagt med toppede brosten, og den hører ikke under fredningen.

Fredericia ligger centralt i Danmark med hurtig adgang til motorvej, hvor man er i Aarhus i løbet af en time og i Odense på ½ time. Fredericia er en by i rivende udvikling, hvor der nu skabes en ny bydel – kanalbyen – inden for voldene.

Fredet gavlhus i Aabenraas centrum

Dette fredede hus ligger på sydsiden af Slotsgade, hvor smukke gavlhuse står side om side. Her får du ikke blot et hjem med plads til børnefamilien, du får også en langstrakt, sydvendt grund med plads til bilen og kort gåafstand til Brundlund Slotspark samt alt i Aabenraas historiske centrum. Huset blev i 1972 gennemgribende restaureret ved den anerkendte restaureringsarkitekt, Hans Henrik Engqvist, og et væld af originale detaljer er på fineste vis bevaret.

Som mange af de andre ejendomme på den lille gade blev dette hus opført i 1707 efter en stor brand i Slotsgade og de omkringliggende gader, og som et nyt tiltag opførte man dem som grundmurede huse. Gavlen mod gaden er hvidkalket med rødmalet bindingsværk, som flugter fint med det prægtige indgangsparti, hvor hoveddøren er kunstfærdigt udskåret i Louis Seize-stil og malet i rødbrune nuancer, hvilket vidner om Aabenraas økonomiske opblomstring i 1700-tallet. Inden døre findes originale, stemningsskabende detaljer som ølandsflisegulv, klinkegulv, synlige loftsbjælker båret af udskårne knægte samt fyldningsdøre med bukkehornsbeslag, gerichter, fodpaneler og kighul med slynget glas.

Den oprindelige planløsning er i store træk bevaret, og stueplanet rummer foruden entréen med tilstødende gæstetoilet et bryggers, et køkken, en stor vinkelstue samt en karnapstue. Førstesalen byder på en møblérbar repos, et badeværelse, to værelser samt et stort soveværelse.

Haven er lukket og ganske ugeneret, og den strækker sig mod syd i flere sektioner. Ved huset findes en solrig terrasse samt en gårdhave belagt med natursten, og i bunden af haven findes en græsplæne omkranset af blomstrende beplantning. Her er mange hyggelige kroge, hvor du kan finde sol, skygge eller læ.

Wessels Hus på Gråbrødretorv i København / FREDET

Wessels Hus, Gråbrødretorv 3, er både i det ydre og det indre et umådelig velbevaret såkaldt ’ildebrands-hus’, opført i 1732, umiddelbart efter Københavns store brand.

Det består af et forhus ud til Torvet i fem etager, via et trappehus forbundet med et baghus af samme højde. Den unge kunsthistoriker Harald Langberg købte ejendommen i 1943 og gennemførte en mynstergyldig restaurering, hvis resultater og metode han beskrev i bogen Et Hus paa Graabrødretorv (1945).

Siden har den bygningsfredede ejendom løbende været vedligeholdt, således at den også i dag fremtræder historisk korrekt, smuk og sund fra kælder til kvist. Med sine indtagende interiører og det hyggelige gårdsrum er Gråbrødretorv 3 således et enestående velbevaret og atmosfærefyldt historisk miljø her i hjertet af det gamle København.

Læs mere om huset i beskrivelse skrevet af John Erichsen, tidl. museumschef på Københavns Bymuseum og Nationalmuseet: Wessels Hus

 

Stråtækt landlig idyl i Kvistgård

Tidligere tiders skovridere nød respekt og social anerkendelse på niveau med aristokratiet. De tog sig ikke alene af den vigtige produktion af træ i skovene, de arrangerede også jagter for kongen og højadelen, og det var helt almindeligt, at når skovrideren kom ridende til skoven for at se til folkene, så bukkede arbejderne og tog kasketten af.

Skovridergården Valdemarslund i Gurre har tidligere været bolig for generationer af skovridere. De hænger i dag som portrætter på væggen op til 1. sal i en snorlige række, og Kong Christian den 9. har ofte overnattet her. Valdemarslund er stor som en herregård med en knap 200 år gammel jagthytte i baghaven. Hovedhuset er på 574 m2 fra 1807. Skovridergården er fredet, og ligger på en 8.520 m2 grund. Alt er renoveret i samarbejde med Kulturstyrelsen. Der er plads til 3 generationer i 2 selvstændige afdelinger i hovedhuset, men det kan med et lille greb ændres til én bolig, hvis man vil have det hele for sig selv. I så fald får de nye ejere 7 stuer en suite i hele hovedhusets længde. Haven er stor og smuk, anlagt som en park. Valdemarslund er nabo til smukke Gurrehus og den historiske ruin af Gurre Slot. Staten ejer grunden og udlejes til den klækkelige sum af 2.500 kr. om året.

Fra Valdemarslund er der kun en halv time til København, 40 minutter til lufthavnen, 5 kilometer til stranden i Espergærde, 3 kilometer til indkøb i Tikøb og 8 kilometer til Hornbæk. Vigtig danmarkshistorie er skrevet i Gurre, for det var her, Valdemar Atterdag boede og døde på Gurre Slot. Valdemar Atterdag elskede Gurre, og det er til at forstå. Med Gurre Sø på den anden side af gaden er naturen smuk og stille som i et guldmaleri. Her er alle muligheder for en kreativ og privilegeret hverdag sammen med familien.

Fredet og velbevaret liebhaverejendom i hjertet af Tønder

Nu har du en enestående mulighed for at blive ejer af denne smukke ejendom, der er en sjældent udbudt perle med liebhaverstatus. Der er tale om et unikt, historisk gavlhus, der ligger attraktivt placeret i hjertet af Tønder – lige ved gågadens begyndelse.

Huset kan dateres helt tilbage til år 1675, hvilket rangerer det som byens femte ældste. Ejendommen er fredet, hvilket giver ejere unikke beskatningsmuligheder, ude såvel som inde er den blevet nænsomt renoveret med stor respekt for den originale stil. Ejendommen har vundet stor anerkendelse blandt arkitekter såvel som Slots- og Kulturstyrelsen, og den er tilmed blevet præmieret for sin særegenhed.

Allerede når du betragter ejendommen udefra, får du en forsmag på dens særlige charme og karakter. Husets fine frontgavl i rødsten prydes af hvide sprossevinduer, mens de to langsider er af bindingsværk. Helhedsudtrykket er på én og samme tid rustikt og romantisk, og lige meget fra hvilken vinkel du anskuer boligen, vil du mærke historiens vingesus.

Indenfor fortsætter boligen med at imponere, og fra sekundet du gør din entré i dielen, oplever du boligens særlige sjæl og glød. Her prydes gulvet af solide Ølandsfliser, mens en brændeovn sætter ekstra trumf på den hyggelige stemning. Detaljerigdommen i boligen er uovertruffen, og flere steder er husets bjælkeværk synligt. Ikke to døre i huset er identiske, og selv den mindste opdatering er foretaget med stor omhu og eftertænksomhed. Eksempelvis er de næsten skulpturelle håndtag specialvalgte til boligen.

På nuværende tidspunkt er der erhverv i stueplanen på 141 m2 og 48 m2 kælder, hvor stueplanen på 141 m2 kan indrages til bolig. På nuværende tidspunkt er der 147 m2 bolig, fordelt på første og anden sal, med hanebånd i loftet. På de tre etager er der sammenlagt syv smukke værelser/stuer, som alt efter behov også kan benyttes til andre formål. Eksempelvis vil den ene på førstesalen agere et perfekt soveværelse, hvilket sælger også på nuværende tispunkt benytter det til. Den sydøstvendte stue i det nedre plan kan oplagt bruges som Stue eller atelier. I øvrigt har både stueplanet og førstesalen køkken og bad/toiletfaciliteter.

Den lange liste af herligheder stopper dog ikke her. Udenfor venter nemlig en gammel, lukket have, der med stokroser, hortensia og et smukt kirsebærtræ fuldender husets romantiske aura.

Velkommen til Østergade 27, 6270 Tønder.

Kontakt venligst Casper Fonnesbech Thomsen fra Advokatfirmaet Karen Marie Hansen & Anders C. Hansen på tlf: 7472 3900 eller 6067 3900 for fremvisning eller yderligere oplysninger.

Til salg: Del af Søibergs Gård i Gammel Skagen / FREDET

Denne trelængede gård er beliggende på Kunstnerstien i Gl. Skagen – en blind grusvej, som fører fra Jeckelsvej ned til Søibergs Gård. Gården, der er fredet, ligger med Sømærket og Ruths Hotel som nærmeste naboer og har en helt særlig placering midt i fredet natur.

Ejendommen er indrettet med to beboelser, hvoraf det er den østlige længe med 2/3 dele af ejendommen, beliggende på en 2.925 m2 stor grund, der er til salg. Østlængen indeholder bl.a. opholdstue med muret pejs, trægulve, paneler på vægge og synlige bjælker. Køkken med klinkegulv og lille spiseplads. Både stue, spisestue, soveværelse og lille gennemgangsværelse har kig ned i haven og videre ud på fredet natur. På 1. salen findes to værelser.

Søibergs Gård er opført i 1880, ombygget i 1930 og restaureret 2014-2018. Østlængens vestvendte side er bindingsværk, resten grundmuret.

For yderligere information kontakt SKAGEN Mægleren på calundan@skagenmaegleren.dk 

Til salg: Gennemrestaureret villa / FREDET

Centralt i Vejen finder I denne sjældent udbudte og smukke villa, som er opført i en speciel og nydelig byggestil af byggemester Holden-Hansen i 1880, og som for omtrent 20 år siden blev renoveret i samråd med arkitekt Steffen Søndergaard, så den i dag får en flot og indbydende ejendom.

Boligen har hvidmalet facade, der komplementeres af rødt tegltag og flere, gode udhuse herunder en muret garage med tilknyttet hobbyrum fra 2003, som er på hele 69 m2.

Stuehuset er fredet og byder på 157 m2 fordelt over halvandet plan, som giver jer god plads til familietid. Endelig får I en helt perfekt og central beliggenhed, der giver jer gåafstand til daginstitution, Østerbyskolen og indkøbsmuligheder, som alt sammen er placeret under én kilometer væk.

Til salg: Nationalromantisk landvilla / Bevaringsværdig

Bygningen er opført i 1909 i den Nationalromantiske stil (periode fra ca. 1890 til 1910) og er belønnet med Historiske Huses plakette til bevaringsværdige huse.

Ejendommen er SAVE-registreret i kategori 3 og kan godkendes som flexbolig, dvs. helårshus uden bopælspligt.

Bygningen har gennemgået en større renovering 2003-2008 efter gamle håndværksforskrifter. Det omfatter fx kalkning af facade og originale linoliemalede vinduer.

Førstesalen er indrettet som ét stort rum til kip med synlige spær og hanebånd og med ovenlys vinduer med udsigt til mark og skov. Ideelt som kunsteratelier og anden kunstnerisk virksomhed.

Indendørs finder man originale, specielle gerigter + dør- og vinduesindfatninger, herunder forsatsrammer fra Skjern Vinduer. Originale, ludbehandlede plankegulve, stuk mv. Specielt køkken med jalouisilåger i massiv fyr – håndlavet v/Skodsnedkeren plus massive køkkenbordplader og ovninddækning af fyr – håndsnedkeret af svenske  håndplukkede fyrreplanker v/tømrermester Lars Norit, At-Bo vitrineskab af massiv fyr, Arne Jacobsen dørgreb, Hotel Royal København, m.v.

Endvidere forefindes udbygning med nyt tegltag – af tysk fabrikat magen til hovedbygningens oprindelige tag fra 1909.

Til ejendommen hører en dejlig grund på 1.349 m2 med en meget smuk tilplantet have med bl.a. over 100 historiske roser af mange forskellige sorter. Dertil et havebassin med den grønne frø som beboer plus ikke mindst den ekstremt sjældne grønbrogede tudse. Et areal er udlagt med bi- og insektvenlig engblanding. Fuglelivet i haven er særdeles rigt. Endelig er der en fantastisk udsigt over åbne marker og skov.

Priside: 995.000 kr.

Kontakt sælger for fremvisning, herunder for tilsendelse af flere fotos af ejendommen. Se mere på www.historiskvilla.dk