Institut for fugtteknik

Fugt er den største trussel mod vores ejendomme. Institut for Fugtteknik er 100% specialiseret i at finde årsagen til fugtudfordringerne ud fra patentansøgt metode. Herefter tilrettelægges en effektiv praktisk vej til at bekæmpe fugt i ejendommen med fokus på den mest skånsomme og mindst klimabelastende metode.

Instituttet blev startet i 2024 efter mange år i branchen med praktisk fugtbekæmpelse og efter udvikling af egen patentansøgt metode. Missionen er at bevare vores bygningsarv til gavn for kommende generationer ved hjælp af vidensformidling, rådgivning og praktiske fugteftersyn. Vores motto er Scientia Prima – viden først. Vi stiller diagnosen først via struktureret indsamling af data og brug af avancerede måleinstrumenter, og så foreslår vi en behandling bagefter.

Fugt er en stor udfordring for vores bygningsmasse, da fugtudfordringerne er typiske i bygningerne fundamenter og kældre, der er mere end 100 år gamle og grundmurede. Der findes ca. 340.000 af disse bygninger i Danmark og 50.000 alene i København. Nedbørsmængden er steget med ca. 15%, grundvandet er stærkt stigende, bygningers fugtspærrer nedbrydes hvert år og kloakker og dræn er er ikke vedligeholdt.

Institut for Fugtteknik er specialister i at lokalisere fugtkilderne. Vi har stor viden om ældre, grundmurede ejendomme før 1910 og historiske byggemetoder, og hvilke problemer de medfører i dag. Vi kender de svage punkter, hvor vand og fugt oftest trænger ind i bygningen. Og så anvender vi en videnskabelig og databaseret tilgang, kombineret med avanceret måleudstyr, til at detektere fugt på steder, som ikke er synlige for det blotte øje.

Step 1: Find årsag til fugten først – anbefal løsning bagefter!

Institut for Fugtteknik starter altid med et fugteftersyn, der finder fugttypen samt de rigtige årsager til fugtproblemerne. Som udgangspunkt giver fugteftersynet et helhedsbillede af forskellige fugttyper og kortlægning af fugtudfordringerne. Som værktøj kan den anvendes til at projektere renovering og anlægge en fugtbekæmpelsesstrategi, der er effektiv og præcis.

Step 2: Projektering og løsning

Instituttet arbejder tæt sammen med netværk af rådgivere og samarbejdspartnere om korrekt løsning ud fra årsag og kundens budget. Alle certificerede metoder tages i brug for at sikre en tør ejendom.

Når fugten i bygningsvæggene er elimineret, er det til gavn for:

  • Lavere vedligeholdelsesomkostninger
  • Forbedret indeklima
  • Lavere varme- og CO2 forbrug
  • Højere ejendomsværdi

Step 3: Effektdokumentation

Biodry arbejder kun med videnskabelig effekt dokumentation, f.eks. måling af fugtprocent i mursten via veje-tørre-veje metoden (ISO 12570:2000).

Nøhr & Sigsgaard

I Nøhr & Sigsgaard arbejder vi med kulturarven og værdisætter eksisterende bygningers arkitektur og kulturhistorie. Det er vores målsætning at skabe balance mellem bevaringskvaliteter og moderne funktionalitet. Vi benytter moderne arbejdsmetoder og integrerer 3D-scanning og 3D-projektering, når vi restaurerer og ombygger historiske bygninger. I dialog med bygherre og brugerne afklarer vi nutidige funktionelle behov.

Nøhr & Sigsgaard er en erfaren og uafhængig tegnestue, der yder helhedsorienteret arkitektrådgivning. I 2024 blev vi tildelt Rammeaftale vedr. Den Kongelige Bygningsinspektørs ydelser, inspektorat 3 for København og omegn. Rammeaftalen kombinerer på fornemste vis to af Nøhr & Sigsgaards kernekompetencer: Vores dedikerede arbejde med at bevare og udvikle den eksisterende kulturarv til fremtiden, og vores erfaring med at indgå i langvarige partnerskaber, hvor vi stræber efter at finde fælles interesser og søge ægte samarbejde.

Nøhr & Sigsgaard har kompetencer til:

  • Totalrådgivning
  • Styring af store projekter
  • Restaurering, renovering og nybyggeri
  • 3D-scanning
  • 3D projektering
  • Værdisætning
  • Myndighedsproces
  • Bygningssyn og vedligeholdelsesplaner

Udvalgte referencer:

Kongeligt Bygningsinspektør, Inspektorat 3: Bygningssyn på Statens fredede ejendomme, totalrådgivning på inspektoratets fredede ejendomme, samt varetagelse af kirkekonsulentopgaven for inspektoratets stifter. Inspektoratet omfatter bl.a. Amalienborg, Fredensborg Slot, Det Kongelige Teater, Eremitagen, Statens Museum for Kunst, Den Hirschsprungske Samling, Ordrupgaard, Rådvad og kirkerne i Ribe og Haderslev Stift.

Skolen ved Sundet, København S: Kaj Gottlobs mest velbevarede aulaskole med store glaspartier og adgang til naturen. Nøhr & Sigsgaard har forestået helhedsrenovering af den funktionalistiske skole, hvor den centrale ovale aula har et stort københavnskort udskåret i gulvet og en stor kompasrose i loftet.

Friluftskolen, København S: Efter mange års forfald har Friluftsskolen fået nyt liv ved en stor helhedsrenovering. Friluftsskolen er den eneste af sin art i Danmark og betragtes som et funktionalistisk mesterværk. Den er opført 1938 som sanatorieskole for børn med tuberkulose og tegnet af Kaj Gottlob. I 2023 blev Friluftsskolen tildelt den prestigefyldte pris European Heritage Awards / Europa Nostra Awards i kategorien Bevarelse af kulturarv. Skolen har desuden modtaget Københavns Bygningspræmiering 2022, Arkitektforeningens æreskalejdoskop 2022 og Farveprisen 2021.

Daginstitution i det gamle blindeinstitut, Kastelsvej 60: Istandsættelse og nyindretning af dele af den fredede bygning på Kastelsvej 60 på Østerbro som ramme for en ny daginstitution. Bygningen har en særlig historie som en af Københavns ældste institutionsbygninger til børn, bygget for Blindeinstituttet i 1857-1858 efter tegninger af Ferdinand Meldahl.

Djernes & Bell

Djernes & Bell er en tegnestue placeret i København, som yder alle ydelser i arkitektfaget, med en særlig interesse for det allerede eksisterende: det byggede, det materielle, det menneskelige, det naturlige. Forud for at starte egen tegnestue, har Djernes & Bell samarbejdet med mange uafhængige design- og arkitektur-projekter verden over. Begge har stor international erfaring med prisvindende tegnestuer i England og Danmark og har både erfaringer med offentlige og private bygherrer i alle økonomiklasser.

Tegnestuen har en kontekstuel samt procesbaseret tilgang, der prioriterer funktion og oplevelse, lige så vel som det menneskelige syn på materialer, konstruktion og rum. Deres fokus er, at skabe fysisk og kulturel relevant arkitektur, med en særlig optagethed af at arbejde med eksisterende bygninger. De tager afsæt i mennesket, stedet, historien, tektonikken og ser vigtigheden i at værdisætte for at kunne skabe værdi og de ser det som essentielt at være lydhøre over for både bygherren, materialet, arkitekturen og vores kulturarv, men også at udfordre for at skabe det bedste resultat. Djernes & Bell vil skabe det robuste og bæredygtige, som patinerer og bliver smukkere med tiden og har en fleksibilitet og imødekommenhed for fremtiden.

Referencer: