Voergaard blev Danmarks smukkeste herregård

Med 16 procent af stemmerne har Voergaard i Nordjylland vundet konkurrencen om at blive ”Danmarks Smukkeste Herregård.”

Voergaard vinder blandt 17 kandidater fra hele landet – kun et mulehår foran Lynderupgård ved Viborg, mens Ledreborg ved Roskilde kom på tredjepladsen. Voergaard er åben for offentligheden, da stedet i dag er indrettet som museum og bla. rummer landets største, privatejede kunstsamling og afholder middelaldermarked om sommeren og julemarked om vinteren. Voergaard er en enestående renæssancebygning fra 1500-tallet omgivet af Danmarks bredeste voldgrav.

Tæt kapløb og intens spænding

Historiske Huse afholdt konkurrencen for at vise danskerne de mange imponerede herregårde rundt omkring i landet – men også for, at skabe opmærksomhed omkring de skærpede vilkår, som har ramt ejerne. Støttemidlerne til at holde stederne er reduceret til et symbolsk niveau over de sidste 30 år, samtidig med, at statens krav til istandsættelse er øget. 17 herregårde fra hele landet var med i konkurrencen. Fire eksperter havde til opgave at udvælge de heldige kandidater, der kom igennem nåleøjet til den endelige konkurrence. Alle danskere har kunnet stemme online på deres favorit og det har godt 10.000 gjort. For at undgå snyd har man kun kunnet afgive én stemme pr. IP-adresse (husstand eller firma).

”Selvom over 10.000 havde stemt, var der kun 30 stemmer mellem første- og andenpladsen, og der var intens spænding til det sidste. Alle 17 herregårde er vindere i vores øjne, idet de er sluppet igennem vores eksperters nåleøje for overhovedet at blive nominerede blandt de over 700 danske herregårde. Men Voergaard er en værdig vinder og en fantastisk repræsentant for Nordjylland.  Det er opført i 1500-tallet, men det er bevaret på imponerende vis, og man mærker tydeligt, hvordan det er opført med henblik på forsvar i ustabile tider. Og så er det fantastisk, at det er et sted, der er åbent for offentligheden og støttet af masser af frivillige nordjyder,” siger Birthe Iuel, Præsident for Historiske Huse og fortsætter:

”Vi ønsker Voergaard tillykke og glæder os til at fejre dem. Og vi håber, at danskerne får øjnene op for de mange smukke herregårde, der ligger strøet ud over hele landet. Selvom der kun er én, der ifølge vores afstemning er den smukkeste, så er der hundredevis af skønheder blandt de øvrige herregårdsmiljøer, både når det gælder bygningsværkerne og deres naturskønne omgivelser,” understreger Birthe Iuel.

Voergaard er åbent for offentligheden

Som præmie får Voergaard et træ som, skal plantes ved en senere højtidelighed, hvor der også sættes en plakette op med inskriptionen ”Danmarks Smukkeste Herregård.”

Danmarks Smukkeste Herregård er åbent for offentligheden, idet Voergaard i dag en selvejende institution, der er indrettet som museum. Slottet er indrettet og møbleret af dets sidste ejer, greve Oberbech-Clausen og rummer landets største privatejede kunstsamling med værker af Goya, Rubens og Raphael – foruden Napoleons spisestel og Mingvaser. Der afholdes middelaldermarked om sommeren i slotsgården og julemarked om vinteren.

Voergaard er en enestående renæssancebygning fra 1500-tallet omgivet af Danmarks bredeste voldgrav og med metertykke mure.  Den østvendte sandstensportal, som man møder efter at have krydset voldgraven, er landets fornemste herregårdsportal, udformet som en triumfbue og dekoreret med diademhoveder, doriske søjler, løvehoveder og Frederik 2.s monogram.

Voergaard er med i The Danish Club

Har du lyst til at opleve Voergaard på egen hånd, kan du læse meget mere om stedet og de oplevelser, som venter forude på The Danish Club.