Hvorfor Danmarks Smukkeste Havneområde?

For at motivere kommuner, lokalpolitikere, borgere og bygherrer til at beskytte havneområdernes historiske miljøer og kvaliteter har foreningen Historiske Huse udskrevet konkurrencen Danmarks Smukkeste Havneområde.

Østre Kaj i Odense.

Konkurrencen løber fra tirsdag den 26. oktober – søndag den 7. november. Vinderen offentliggøres tirsdag den 9. november kl. 10.  Kåringen er støttet af  Realdania.

Ikke kun klassiske skønheder

Havne og havnemiljøer er fyldt med fortællinger og historiske spor, samtidigt med, at beliggenheden ved vandet har gjort havnene til eftertragtede bolig- og erhvervsområder. Det er vigtigt, at udviklingen sker med omtanke for områdernes originale arkitektur og historie. Historiske huse og miljøer er i høj kurs, og respekt for de oprindelige spor og fortællinger er med til at skabe et levende og blandet miljø, der kan spille op mod nyere byggeri, der er tilpasset omgivelserne” fortæller Birthe Iuel, direktør i Historiske Huse.

I konkurrencen har Historiske Huses uvildige ekspertpanel nomineret et bredt udsnit af havneområder over hele landet. Og der er ikke nødvendigvis tale om skønheder i klassisk forstand, fordi havnene først og fremmest har skullet tjene et formål og være funktionelle. Det har til gengæld skabt en rig kulturhistorie, som kan mærkes på havnen.

Charmerende rod

”I disse år er der en kamp om pladsen i mange havne. Blandt kandidaterne er fx både Næstved Havn, Odense Havn og Århus Havn, hvor stærke kræfter gerne vil nedrive historiske bygninger og anlæg og bygge nyt. Det er klart, at relativt høje grundværdier kan presse kommunerne til at nedrive og bygge højt og tæt, men prisen kan nemt blive, at området forvandles til et ’privat’ boligområde uden nogen særlig værdi for borgere og besøgende. Det, tror vi, kan gøres bedre,” siger Birthe Iuel.

Hun påpeger, at havneområderne ofte fremstår rodede, komplekse og uoverskuelige. Havnene er vidt forskellige, og det er netop de forskelligheder, der ifølge Historiske Huse er værd at bevare, og som vil have stor gavn af en bevarende lokalplan. Konkurrencen har derfor til formål at sætte fokus på velbevarede del-miljøer på den enkelte havn, der kan rumme alt fra ren idyl til gamle industribygninger, pakhuse og siloer.

Porten til eventyr og erhverv

”Vi vil med konkurrencen gerne vække den lokale stolthed og åbne folks øjne for de historiske og kulturelle perler i byens havn, som risikerer at forsvinde eller blive udvandet, hvis ikke de bliver beskyttet,” siger Birthe Iuel og fortsætter:

”Måske vil man som borger i en by med havn pludselig kunne se et bestemt område på havnen i et nyt og smukkere lys, hvis man kender historien bag. Vores havne var i gamle dage adgangen til eventyr, til at opleve og erobre verden – på godt og ondt. Senere blev havnene erhvervsmæssige knudepunkter, og disse historier har i dag fået endnu flere lag. Men når først de er ødelagt, er det desværre for bestandigt, så det kan godt betale sig at tænke de historiske havneområder ind i lokalplanerne.”

Læs mere om de 15 kandidater

Læs om kriterierne for udvælgelse

Læs mere om havnenes historie

Stem på din favorit