Vinderen er fundet i konkurrencen om Maltfabrikken i Ebeltoft

Praksis Arkitekter skal transformere og udvide den gamle Maltfabrik i Ebeltoft fra 1861. Det står klart efter en arkitektkonkurrence, som gav førstepræmien til den fynske tegnestue.  Siden årsskriftet har seks teams konkurreret om opgaven, som består i at omdanne og udvide det gamle fabriksanlæg.

Dommerkomitéen fremhæver, at Praksis Arkitekter overbevisende har ladet sit inspirere af de knopskydninger, som kendetegner det store, borglignende og rustrøde fabriksanlæg, der kan ses viden om i Ebeltoft og omegn. Fabriksanlægget blev reddet fra nedrivning efter ihærdige anstrengelser fra lokale ildsjæle, som kunne se potentialerne i vartegnet. Vinderforslaget fik også skulderklap for at visualisere de mange lag af funktioner og sociale aktiviteter, som ønskes og forventes at indtage stedet i fremtiden. Slutteligt fandt komitéen, at disponeringen af funktionerne tegner til at kunne forbinde inde- og uderum på en spændende måde.

Fagdommer Lars Bendrup fra Transform udtaler:

“Praksis Arkitekter har skabt et meget smukt og gennemarbejdet projekt, der igennem hele processen har haft en tydelig vision for den nye ’kulturfabrik’. Projektet tør fastholde og møde den kompleksitet, der ligger i visionen, programmet, stedet og ikke mindst den eksisterende bygningsmasse. Yderligere virker det meget stærkt at satse på Maltfabrikken som stedets røde ikon og naturlige centrum for både funktioner og byrum.”

“Forstærke, forbinde og forankre” har været ledemotiverne for Praksis Arkitekters arbejde, og noget tyder på, at de lokale ildsjæle allerede føler sig godt repræsenteret af arkitekternes tanker. Bestyrelsesformand for Den ny Maltfabrik Anders Byriel udtaler nemlig:

“Praksis Arkitekterne har tegnet et meget harmonisk og helstøbt projekt. De rammer virkelig plet i forhold til stedets særlige kvaliteter, og de har forstået vores høje ambitioner og drømme. Maltfabrikken bliver et nyt stærkt midtpunkt for vores egn, hvor kreativt iværksætteri, lokal fødevareproduktion, kunsthåndværk, design, kunst, musik og ungdomskultur mødes.”

Også fra politisk hold modtages projekter med forhåbninger om, at projektet kan generere vækst i erhvervsliv og turisme. Borgmester for Syddjurs Kommune, Claus Wistoft, er begejstret over vinderprojektet:

“Det er fantastisk at se, hvorledes vinderforslaget og arkitektholdet bag levendegør et stykke industrihistorie i Syddjurs, og med stor ambition gør det til et folkeligt aktiv. Jeg ser frem at stedet bliver til gavn for borgere i hele kommunen og for de mange turister, der kommer til Ebeltoft. Maltfabrikken vil markere Ebeltoft som et endnu stærkere, kulturelt fyrtårn, og jeg er stolt over, at vi har valgt et så ambitiøst projekt, der peger langt ind i fremtiden.”

Læs pressemeddelelsen her