Varmeudgifter kan tvinge ejere af fredede huse til at flytte

Med en varmeudgift på op til 185.000 kroner i år risikerer Peter Holst-Andersen og hans familie at måtte fraflytte deres firelængede bindingsværksgård i Nordsjælland, når vinteren sætter ind. Sammen med Peter Holst-Andersen gik Historiske Huse til Berlingske, som har skrevet om hans situation og vores opfordring til, at ligningsloven ændres, så private ejere af fredede bygninger fremover kan fratrække opvarmningsudgifter på årsopgørelsen.

Peter Holst-Andersen, som er medlem af BYFO, holder meget af Tingstedgård ved Hørsholm. Det er en firelænget fredet bindingsværksgård, som  danner rammen om hans og familiens liv,  men nu trækker skyerne sammen over idyllen.

Han opvarmer de 160 kvadratmeter beboelse med el og brænde, og det koster ham på et normalt år cirka 50.000 kroner i el, men med de eksploderende priser på strøm, så kan årets elregning ende med at lande på 185.000 kroner. Det har han ikke råd til, så derfor overvejer han og familien at flytte i lejlighed vinteren over.

Peter Holst-Andersen er ikke den eneste private ejer af et fredet hus, som risikerer at gå fra hus og hjem på grund af varmeregningen. Derfor henvendte Historiske Huse sig sammen med Peter Holst-Andersen til Berlingske, som har skrevet en større artikel om udfordringerne med at varme et fredet hus op.

Historiske Huse finder det ikke rimeligt, at ejere af fredede huse har større udgifter til opvarmning end andre, når mulighederne for at isolere er langt ringere end i ikke fredede huse.

Derfor har Historiske Huse skrevet til Skatteministeren, Klima-, Energi- og Forsyningsministeren samt Kultur- og Kirkeministeren med en opfordring til, at ligningsloven ændres, så private ejere af fredede huse får et fradrag på 25 procent af deres varmeudgifter på samme måde, som  de  har et fradrag på 25 procent af deres driftsudgifter.

På den måde gøres det lettere for ejerne fortsat at bo i deres huse, så bygningerne og den kulturarv, de repræsenterer, ikke tager skade af at stå tomme.

Til Berlingske svarer kulturminister Ane Halsboe Jørgensen, at hun ikke kan oplyse, hvad hun vil tage skridt til.

Historiske Huse håber på, at hun og de øvrige ansvarlige ministre vil hjælpe Peter Holst-Andersen og de anslåede 3000 andre ejere i samme situation.

Læs Berlingskes artikel her (bag betalingsvæg)