Var Stonehenge en platform?

16. mar 2015 – The Guardian

Stonehenge, bygget mellem 3000 og 2000 år f.kr., er Englands mest berømte forhistoriske monument, et UNESCO World Heritage site på Salisbury Plain i Wiltshire, besøgt af mere end 1 million besøgende årligt. Det begyndte som en træcirkel, senere gjort permanent med massive stenblokke , hvoraf flere på en eller anden måde er blevet transporteret helt fra de walisiske bjerge.

Spalding , der ikke er arkæolog , mener, at andre Stonehenge teoretikere tager fejl, fordi de kigger ned i stedet for op. En gigantisk overliggende platform passer med den måde, hvorpå hellige monumenter i andre dele af verden – Kina, Peru, Tyrkiet – var hævet.

“Alle de store altre rejst i fortiden tyder på, at de mennesker, der byggede Stonehenge ville have udført himmelske ceremonier hævet op over den ringe jord ,” siger han . ” Det ville have været ufattelig fornærmende over for guderne, at forsøge at bringe dem helt ned støvet.”

Teorien mødes ikke med almen begejstring, selvom få vil afvise den helt. Sir Barry Cunliffe, professor i forhistorisk arkæologi ved Oxford University, siger: “Spaldings teori kan være rigtig, men jeg kender ikke til egentlige beviser, der kan understøtte den”.

Læs historien i The Guardian