300 meter silke til Fløjlsgemakket

12. mar 2015 – Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme

Nyt silketapet

Fløjlsgemakket på Christiansborg Slot gennemgår i disse måneder en gennemgribende restaurering. Som en del af dette arbejde skal det mere end 100 år gamle silketapet udskiftes og erstattes af nyt. Den nye silke er leveret af et væveri i Indien.

”Vævningen er udført med en moderne væveteknik på et af Indiens bedste væverier. Vi har ikke kunnet finde nogen væverier i Europa, der kunne levere en tilsvarende høj kvalitet på en maskinvævet silkevelour”, fortæller projektchef Annette Straagaard.

Silken er i denne uge ankommet til Christiansborg efter mere end halvandet års arbejde. Netop på grund af silkens værdi og det store forarbejde har transporten og ankomsten til Danmark været afventet med spænding.

”Vi har set meget frem til, at modtage silken. Der stilles store krav til kvaliteten af den silkevelour, som skal opsættes i Fløjlsgemakket. Der er udført mange væve- og farveprøver, før silken blev endeligt bestilt, og vi har været i Indien for at besigtige og godkende arbejdet”, fortæller Annette Straagaard.

Aktivt kongeslot

Fløjlsgemakket på Christiansborg har dagligt åbent for besøgende og anvendes sammen med repræsentationslokalerne af Kongehuset i forbindelse med blandt andet statsbesøg og nytårskur på slottet.

Det nuværende tapet blev tegnet af Christiansborgs arkitekt, Thorvald Jørgensen, og blev håndvævet i Lyon for cirka 100 år siden. Det er forventningen, at det nye tapet vil kunne holde cirka dobbelt så lang tid – altså omkring 200 år. Den nye silkevelour er godkendt af Hendes Majestæt Dronningen.

Arbejdet finansieres af en donation fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers fond til Almene Formål og forventes færdigt i juli 2015. Silken har kostet 3,5 million, og hele istandsættelsen forventes at koste omkring 10 millioner.

Se silkens ankomst på TV2 Lorry