Sådan passer du på dit historiske hus

I Kulturstyrelsens informationsblade kan husejere og fagfolk på en nem måde få svar på næsten alt, hvad de har brug for at vide om istandsættelse af fredede og bevaringsværdige huse.

Fra bindingsværk til funkis

”Uanset om man bor i et gammelt bindingsværkshus, en herskabslejlighed i byen eller en funkisvilla fra 1930’erne, kan man få stor gavn af informationsbladene. For her kan man få en masse at vide om snedkerprofiler, stilarter, lokal byggeskik, tagstenstyper, reparation af mure, tag, vinduer og døre, hvordan man styrer økonomien i en byggesag osv.,” siger projektleder Birte Skov, Kulturstyrelsen.


Et vigtigt værktøj

Bag initiativet står Bygningskultur 2015, som er et samarbejde mellem Kulturstyrelsen og Realdania.

De nye informationsblade giver samme grundige information som tidligere udgaver af bladene, samtidig med at man får den nyeste viden om materialer og teknikker, energiforbedringer og andre nye problemstillinger.

”Vi har nu et fælles sted, hvor både husejere, rådgivere, håndværker og kommunen kan blive klædt på til at træffe de helt rigtige valg, når de skal sætte historiske bygninger i stand. At vi kender de gamle metoder og teknikker er afgørende for, at vi kan bevare vores fælles bygningskultur,” siger Birte Skov.


Også Realdania ser mulighederne for at udbrede kendskabet til bygningsbevaring:  ”I Realdania er vi interesseret i at støtte de gode håndværkstraditioner, og vi ser informationsbladene som et vigtigt værktøj til at sikre det. Derfor vil vi gerne bidrage til, at de er opdateret med den nyeste viden og lette at få fat i. Både til glæde for den enkelte ejer og for vores fælles bygningsarv som helhed,” siger projektleder Eske Møller fra Realdania.

Se de 76 nye informationsblade på www.kulturstyrelsen.dk

For mere information

Birte Skov, arkitekt MAA, chefkonsulent i Kulturstyrelsen
tlf. 33745266
bsk@kulturstyrelsen.dk

Eske Møller, projektleder i Realdania
tlf. 70116666
esm@realdania.dk