Realdania støtter forskning i bæredygtig bygningskultur

Forskningsprojektet ’Robust Bygningskultur’ på Institut for Bygningskunst og Kultur får 5 millioner kroner fra den filantropiske forening Realdania. Projektet undersøger, hvordan vi transformerer vores bygningskulturarv med respekt for fortid og fremtid.

Den historiske bykerne i Aabenraa, Foto: Claus Bjørn Larsen.

Kilde: Realdania

Der er flere gode grunde til at passe rigtig godt på landets bygningsarv. Én er, at den rummer historisk, kulturel og æstetisk værdi. En anden er, at det er langt mere bæredygtigt at restaurere og transformere den eksisterende bygningsmasse end at rive ned og bygge nyt.

Derfor undersøger et nyt forskningsprojekt på Det Kongelige Akademi sammenhængen mellem bygningskultur og bæredygtighed.

Formålet er at afdække nye metoder, teorier og strategier for, hvordan vi fremover skaber en mere bæredygtig bygningskultur. Viden, som både vil gavne undervisningen af fremtidens arkitekter såvel som byggebranchen:

Vi oplever i øjeblikket en kæmpestor interesse for bæredygtig bygningskultur – fra vores studerende og i faget i øvrigt. De efterspørger viden om, hvordan vi transformerer bygningsmassen på en måde, hvor vi både sparer på energi og ressourcer og samtidig værner om historiske og arkitektoniske kvaliteter

siger Nicolai Bo Andersen, professor MSO på Institut for Bygningskunst og Kultur, der står i spidsen for projektet.

”Det er fantastisk, at vi får en mulighed for at imødekomme den interesse gennem en styrket forskningsindsats i samarbejde med Realdania.”

Projektet ’Robust Bygningskultur’, som er forankret hos forskerne der er tilknyttet kandidatprogrammet Kulturarv, Transformation og Restaurering på Institut for Bygningskunst og Kultur, har modtaget en bevilling på 5 millioner kroner fra Realdania.

”I Realdania arbejder vi for, at historiske bygninger og vores bygningskultur forbliver en del af hverdagslivet. Det giver af mange grunde mening at bruge de bygninger, vi allerede har og ikke mindst til gavn for klimaet. Heldigvis er genbrug en voksende trend – også i byggeri og byudvikling. Vi håber, at det nye forskningsprojekt kan gøre os – og fremtidens arkitekter – klogere på området”, siger Eske Møller, projektleder, arkitekt hos Realdania.

Projektet løber frem til udgangen af 2025.