Otte herregårde byder indenfor

Kilde: Realdania

undefined

På Møllerup Gods ved Rønde vil ejerne Anne Sophie og Stig Gamborg sætte gang i en årligt tilbagevendende velgørenhedskoncert ved juletid.

Med et folkeligt motionsløb skal Kertemindes borgere have øjnene op for Lundsgaard. Sammen med lokale frivillige inviterer Gavnø ved Næstved til inddragende formidling af stedets mere end 600 års historie. Og på lollandske Pederstrup skal indvielse af en ny, midlertidig oplevelsesrute gøre herregårdsarven nærværende for besøgende i alle aldre.

Det er blot tre eksempler på begivenheder, som skaber oplevelser for offentligheden og nyt liv på otte herregårde med støtte fra Byd Indenfor, et initiativ under Fremtidens Herregård.

Herregårdene samler lokalsamfundet igen
Med deres historiske bygninger og kulturmiljøer og dybe rødder i lokalsamfundet, har herregårdene potentiale som dynamoer for lokalt initiativ og sammenhængskraft. Det er baggrunden for, at Realdania med to ansøgningsrunder, har valgt at støtte herregårdene og deres samarbejdspartnere i at invitere lokalsamfundet ind på den anden side af voldgraven.

”Historisk har herregårdene været tæt knyttet til deres lokalsamfund, og mange ejere arbejder hårdt på at genskabe denne forbindelse, fx gennem arrangementer og andre midlertidige tiltag. Det er godt for lokalsamfundet, som får adgang til helt særlige oplevelser, og det er godt for herregårdene, der får chancen for at bringe den unikke kultur- og bygningsarv i spil på nye måder,” siger Christian Andersen, programchef i Realdania.

For at opnå støtte skulle aktiviteterne skabe åbenhed og opmærksomhed om herregårdene og synliggøre deres potentiale til at sætte gang i lokal udvikling. De udvalgte aktiviteter og arrangementer støttes hver med mellem 25.000 og 50.000 kr.  

En ansøgningsmulighed tilbage
Både ejere og deres samarbejdspartnere har én sidste mulighed for at søge støtte gennem Byd Indenfor. Næste ansøgningsfrist er den 18. januar 2016. Læs, hvordan I søger