Dansk Vestindisk kulturarv på finansloven

Government House på de vestindiske øer. Foto: Niels Bjerg.

Den 20. november tog arkitekt MAA Ulla Lunn sammen med professor i Arkitektonisk Kulturarv på Arkitektskolen Aarhus, Mogens Andreassen Morgen, og professor i Kulturarv, Transformation og Restaurering på Kunstakademiet i København, Christoffer Harlang, af sted mod de tidligere Dansk Vestindiske Øer i Caribien i forbindelse med samarbejdsprojektet ’In Search of Identity’, der skal skabe en større forståelse for vores fælles historie.

“Kendskab til ens egen historie er altafgørende for selvforståelsen og sammenhængskraften for en befolkning. Når BYFO har involveret sig i dette projekt, er det fordi, at vi er af den opfattelse, at projektet kan blive starten på en ny epoke for et både kulturelt, socialt og økonomisk udvidet samarbejde mellem Danmark og de tidligere danskejede øer” fortæller Birthe Iuel, formand for Bygnings Frednings Foreningen (BYFO).

I 2017 er det 100-året for salget af øerne til USA. Den omfattende danske bygningsarv på øerne forfalder med rivende hast. Derfor har BYFO taget initiativ til et samarbejdsprojekt med US Virgin Islands, hvor to markante, danske bygninger restaureres og transformeres. Den ene skal anvendes til et arkitekt- og håndværksakademi. Den anden bygning skal anvendes som ramme om øernes første nationalmuseum, der også kan huse resultatet af det store dansk – vestindiske digitaliseringsprojekt af øernes arkiver fra den 250-årige periode under dansk overherredømme. I 2016 rejser to hold studerende fra de danske arkitektskoler til øerne for at opmåle de to bygninger.

For yderligere information om projektet – læs prospektet: 

In Search of Identity– en jubilæumsgave til de tidligere Dansk Vestindiske Øer

Læs artiklen “Danskerne vil helst glemme, at vi var slaveejere engang” i Berlingske