Oplev Danmarks “Top 50 haver”

Unikke dufte, eksotiske blomster, flotte træer, elegante haver samt masser af anekdoter og inspiration venter forude, når The Danish Club nu slår havelågerne op til have- og foredragsturnéen "TOP 50 HAVER" i hele Danmark. Her kan man både opleve de store, smukke slots- og herregårdshaver med personlig rundvisning af ejerne samt ikke mindst en række af Danmarks mere hemmelige og private haveperler, der normalt ikke har åbent for offentligheden.

 

Med have- og foredragsturnéen “TOP 50 HAVER” er det lykkedes “The Danish Club” at få alt fra godsejere til passionerede, private haveejere til at åbne op og vise deres fantastiske haver frem for publikum. Samtidig krydres rundvisningerne med personlige fortællinger og tips til smukke haver. Man kan blandt andre opleve Peter Wibroes 5700 kvadratmeter store, barokinspirerede private have i Holte eller høre godsejerinde Christel Lüttichau fortælle historien om den helt unikke have fra 1690 på Søholt Gods på Lolland.

I England har havevandringer i mange år været en stigende trend. Det har inspireret stifteren af “The Danish Club” til at få 50 haveejere af fantastiske – men ofte ukendte – haver, til at slå havelågen op for besøgende. Ideen er at invitere et bredt publikum ind i haverne ved de specielle rundvisninger, men også at inspirere folk til selv at opleve haverne, hvis ferien skal tilbringes under hjemlige himmelstrøg. Hvis man deltager i “The Danish Clubs” arrangementer får man udover haverne også mulighed for at komme tættere på de historiske bygninger, der ofte er en del af haverne.

 

Lokale perler skal gøres kendte

Man kan blandt de 50 haver komme på besøg i så specielle haver som en privat perle på Lolland, der på 5,5 hektar har en af Nordeuropas største privatejede samlinger af plantearter. Er man til roser så er Rosenhaven på Kornerupgaard i landsbyen Kornerup et must at besøge. Her har ejeren Bente Egelund anlagt en unik have med over 700 forskellige arter roser. Gråsten Slotshave er også på listen sammen med Fredensborg Slot, der åbner op for en anderledes rundvisning og mange flere.

Merete Otillia Knudsen, The Danish Club:

“Vi har alle brug for at opleve nye steder, fællesskab, inspiration og få frisk luft under åben himmel. Hver af de 50 udvalgte haver er unikke, og der er ofte også et historisk hus med i rundvisernes fortællinger. Vi har gjort oversigten over “Top 50 haver” let tilgængelig og fremviser den enkelte haves univers og den store diversitet, der bydes på. Fra de barokke haver til japanske haver, rosenhaver, de vilde, naturlige haver og de pertentligt kultiverede af slagsen. Målet er at udbrede kendskabet til de mange fine haver, og give gæsterne masser af inspiration og oplevelser med hjem fra både huse og haver”.

 

Den engelske haveekspert Toby Musgrave er imponeret over danske haver

De 50 haver er udvalgt sammen med den engelske haveekspert og forfatter, Toby Musgrave, der også vil vise rundt i enkelte haver. Han er en af Europas førende eksperter indenfor have- og plantehistorie. Han har udover en række haverestaureringsprojekter, skrevet eller været medforfatter til 18 havebøger. Her i Danmark tilbyder han havedesign og underviser internationalt.

“Danmark har et fantastisk klima for alle slags haver. I har en kæmpe diversitet, og der er ufattelig mange steder, offentligheden normalt ikke har mulighed for at opleve, enten fordi de er private eller fordi, de ikke er kendt af særlig mange. Det er måske en overraskelse for danskerne, det var det i hvert fald for mig, hvor mange fantastiske haver, I har, som bare venter på et større publikum. Da jeg begyndte med at skulle identificere de 50 smukkeste sammen med “The Danish Club”, var jeg reelt usikker på, om der vitterlig var så mange. Det er jeg ikke længere, for der er mange flere. Danmark er faktisk begavet med et væld af smukke og innovative haver med stor diversitet og fantasi. Lige fra de store slots- og herregårdshaver til de mindre haver, skabt og passet af folk med kæmpe passion,” siger Toby Musgrave.

På “The Danish Clubs” hjemmeside kan man se alle de 50 haver, der nu åbnes, og hvornår der er arrangeret rundvisninger. Hvis man er medlem af “The Danish Club”, er det billigere at komme med på den enkelte rundvisning, men medlemskab er ikke et krav. Så betaler man dog mere for den enkelte rundvisning.

Se kort over hvor haverne befinder sig