..Og andre smukke bondegårde

Der er heldigvis flere smukke stråtækte gårde i Danmark end de 15 kandidater, der slap gennem nåleøjet til konkurrencen. Selvom der er relativt få af de firlængede tilbage er der alene på Fyn omkring 90 af disse. Nedenfor har vi vist et udvalg af gårde fra hele landet, som ikke kom med i konkurrencen, men stadig er meget smukke og en umistelig del af vores kulturarv.

Elmuevej 36, Faxe Ladeplads: Smuk sjællands firlænget gård fra 1827. Ikke fredet. Ligger flot i landskabet og er meget velholdt.

undefined

 

Gammelstrand, Faaborg: Stor klassisk fynsk bindingsværksgård. Fredet 1990. Ligger i udkanten af den meget bevaringsværdige landsby, Svanninge.

undefined

 

Halkær Møllegård, Nibe: Fint bygningsanlæg med egnstypiske udlænger fra ca. år 1800. Grundmuret stuehus fra midten af 1800-tallet. Ikke fredet. Smuk beliggenhed.

undefined

 

Hennegård, Henne: Stor gård (opr. Hovedgård) fra 1831. Fredet 1950. En ”hvid” gård i modsætning til de fleste sønderjyske.

undefined

 

Højbjerggård, Odense V: En af landets største bindingsværksgårde. Fredet.

undefined

 

Isebækgård, Oure:  Fornem fredet udflyttergård. Mistede desværre portlængen under 1999-stormen. 

undefined

 

Kærbygade, Agedrup: Utrolig homogen og helt sammenbygget bindingsværksgård fra ca. 1800. Ikke fredet.

undefined

 

Mosegård, Nr. Aaby: Gården er ”født” som 3-længet i 1864 efter en brand. Fint bindingsværksanlæg, i smukke omgivelser. Ikke fredet.

undefined

 

Sigerslevvej 70 A, Store Heddinge: Enestående velbevaret. SAVE-1 gård, men ikke fredet. Opført overvejende i grundmur af kridtsten – et lokalt materiale på grund af Stevns Klint. Er beliggende i et fint og ”tæt” landsbymiljø. Byggeskik typisk sjællandsk med helgavle – og ikke overrestaureret. 

undefined

 

Søndre Brunsgaard, Aabenraa: En smuk gård, som ejer har sat en stor ære i at vedligeholde og har bl.a. udskiftet pandepladetag med stråtag.  Opført i midten af 1800-tallet i gule flensborgsten. Mange fine portbuer i de imponerende avlsbygninger. Ikke fredet.

undefined

 

Østerbyvej 40, Højer: Gården var indtil starten af 1990’erne en af de fineste gårde på marsken og den var fredet. Den nedbrændte, men blev opbygget helt utroligt autentisk. Fredningen ophævet. 

undefined