Nu åbner Mosede Fort

30. jul 2014 – Historie-Online

”Det er fantastisk, at vi om lidt kan åbne dørene for et nyt museum, hvor danskere og turister kan få historien om, hvor meget det reelt krævede af et land at fastholde neutralitet igennem de fire krigsår. Den glemte historie bliver nu aktuel på det nye museum”, siger borgmester Pernille Beckmann.

I august er det præcis 100 år siden, at første verdenskrig brød ud og Danmark blev forandret for altid. Mosede Fort blev bygget til at forsvare den danske neutralitet og selvstændighed. Nu er fortet bygget om til et moderne museum, der med videoklip og lydoptagelser fortæller om livet og forandringerne under første verdenskrig.

Danmarks neutralitet har været afgørende for velfærdsstaten En del af den historie, som bliver fortalt på Mosede Fort, er, hvordan velfærdsstaten i Danmark opstod. De færreste ved nok, at det var som følge af krigen, at staten tog et socialt ansvar og sørgede for, at alle danskere, både rige og fattige, fik mad nok.

”Både militært, handelspolitisk og velfærdspolitisk har første verdenskrig ændret Danmark. Og de historier kan vi alle få fortalt i et moderne museum, der har fokus på oplevelse, indlevelse og sanseindtryk”, siger Pernille Beckmann.

Åbningen af museet sker med udstillingen ”På kanten af krig, neutralitet mellem krig og velfærd”, som Prins Joachim åbner den 6. august.

Mosede Fort, Danmark 1914-18 bliver en af Danmarks nye store attraktioner, som skal tiltrække omkring 25.000 turister hvert år.

Gå til Historie-Online