Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen.
Mens huset på villavejen i Holte nord for København er typisk for sin tid, er havens landskabsarkitektur i absolut særklasse, og derfor er hus og have nu blevet fredet af Slots- og Kulturstyrelsen.
Landskabsarkitekt C. Th. Sørensen (1893-1979) skabte haven i 1970’erne til sin datter, der også er landskabsarkitekt, og som bor i huset den dag i dag.
Enhedschef Merete Lind Mikkelsen, Slots- og Kulturstyrelsen, siger:
”Listen over C. Th. Sørensens værker rummer både store og små landskabsarkitektur-værker. Noget af det helt særlige ved C. Th. Sørensens arbejde var hans fokus på geometriske former, som inspirerer og fascinerer. Haven i Holte hører til et af de mindre værker af den verdensberømte landskabsarkitekt, og haven er formentlig den eneste villahave fra hans hånd, som er komplet bevaret i dag. Det gør den til noget ganske særligt – og derfor har vi også valgt at frede huset og haven.”
I haveanlægget forenes forskellige geometriske former rektangel, trekant, oval, cirkel og spiral, og haven er skabt præcis til husets størrelse og form.
Geometriske former i perfekt samspil
Villaen er – helt traditionelt – rektangulær. Den ligger på en trekantet grund. En mægtig, oval bøgehæk er spændt ud over grunden og skaber et indre haverum og flere mindre ydre haverum. I bunden af en tragtformet fordybning kan man finde sol og læ på en cirkelrund terrasse, og en spiralformet sti fører derned.
I græsplænen inden for den ovale bøgehæk er der små runde staudebede, og et stort gammelt æbletræ giver skygge om sommeren. Går man igennem en af bøgehækkens to smalle åbninger, træder man ud i havens ydre, lidt mystiske rum. Her er beplantningen noget vildere med blandt andet brombær, kirsebær og rosenbuske.
Når man freder noget, der gror
Fredning af haver og anden landskabsarkitektur giver nogle særlige udfordringer, som ikke gælder den gængse bygningsfredning. Det Særlige Bygningssyn har derfor udtalt i sin fredningsindstilling, at man finder det afgørende, at der bliver udarbejdet en plejeplan for haven. Arbejdet med en sådan plan for havens vedligeholdelse er ejeren allerede gået i gang. En række værker af C. Th. Sørensen er allerede blevet fredet. Det gælder eksempelvis Vitus Bering Parken i Horsens Kommune, De Geometriske Haver i Herning Kommune, Vor Frue Kirkes Plads i Kalundborg Kommune og friluftsanlægget ”Vestbad” i Rødovre Kommune. Det er Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, der har foreslået villaen og haven fredet.
Yderligere oplysninger:
Specialkonsulent Vibe Ødegaard, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00