Modern Hands skal skaffe flere unge til håndværket

Tietgenfonden støtter projektet Modern Hands med 3,915 millioner kroner. Modern Hands er søsat af De Kulturhistoriske Museer i Holstebro, der i samarbejde med blandt andre erhvervsskolerne og folkeskolerne vil gøre det mere attraktivt for unge piger og drenge at vælge en håndværksuddannelse.

 

Et Håndværks-Eksperimentarium for børn, unge og deres forældre på Hjerl Hede, håndværkerfestivaler for folkeskoler, efterskoler og højskoler og træningslejre for de mest ambitiøse håndværkslærlinge er blot nogle få af de tiltag, projektet Modern Hands vil etablere for skabe fornyet stolthed om håndværksfagene.

– Modern Hands vil være en katalysator for at bevare og udvikle de traditionelle håndværk. Projektet skal være med til at bringe stoltheden i håndværksfagene tilbage og gøre uddannelserne til en attraktiv karrierevej, fortæller Ingeborg Svennevig, der som direktør for De Kulturhistoriske Museer i Holstebro står i spidsen for det ambitiøse projekt. De traditionelle håndværk kan give os inspiration til at løse nogle af nutidens udfordringer i forhold til genbrug, DIY og cirkulær økonomi, håber direktøren.

– Vi vil gennem YouTube-film, oplevelser, hands on træning og camps vise de unge mennesker, at faglært håndværk er cool, og at et svendebrev åbner for et hav af muligheder, hvad enten de drømmer om et udfordrende job i en sund dansk håndværkervirksomhed, et udlandseventyr eller en fremtid som selvstændig med egen virksomhed, forklarer projektleder Nikolaj Kirk.

Museet som en læringsarena

Hjerl Hede, der er en del af De Kulturhistoriske Museer, har siden 1931 arbejdet for at bevare de traditionelle håndværk, og frilandsmuseet spiller en vigtig rolle som first mover i Modern Hands.

– Vi skal i fremtiden i højere grad se museer som arenaer, hvor familier, børn, unge og voksne kan komme for at dygtiggøre sig og afprøve deres evner, mener direktøren, der glæder sig til at udfolde og udvikle koncepterne i Modern Hands sammen med blandt andre erhvervsskoler, arkitektskoler, højskoler, efterskoler og folkeskoler.

Målet er at rekruttere flere unge til håndværksuddannelserne og at højne den faglige kvalitet af håndværket. Det tror Ingeborg Svennevig på, at projektet kan lykkes med ved at skabe attraktive, lærende miljøer på skolerne, på museerne og i virksomhederne.

– Vi etablerer blandt andet et Håndværks-Eksperimentarium på Hjerl Hede, hvor børn, unge og voksne kan være kreative, lege og bygge med deres hænder. Det bliver som at ”gå til håndværk”, ligesom andre går til fodbold. I første omgang bliver det rullet ud på Hjerl Hede, men vi er kun glade, hvis ideen spreder sig til hele landet, forklarer hun.

– For de mest ambitiøse håndværkslærlinge vil vi holde træningslejre, hvor dygtige og erfarne håndværkere vil inspirere lærlingene til at skabe smarte og intelligente løsninger i højeste kvalitet. For de uddannede svende vil vi med masterclasses skabe et udviklingsmiljø – som vi regner med bliver internationalt, hvis corona’en tillader det – hvor de opkvalificeres til et mesterniveau. Vi tror på, at de forskellige tiltag, vil være med til at bringe stoltheden til håndværksfagene tilbage, og at det er vejen til at rekruttere flere unge til de vigtige håndværksfag, understreger Ingeborg Svennevig.

Modern Hands vil blandt andet bestå af:

● Film på YouTube, der skal inspirere unge til at få et svendebrev
● Håndværks-Eksperimentarium for børn, unge og deres forældre på Hjerl Hede
● Weekendkurser for såvel faglærte som ufaglærte
● Gå til håndværk for unge og gamle på Hjerl Hede
● Håndværk i folkeskolen i samarbejde med museets håndværkere
● Håndværkerfestivaler for folkeskoler, efterskoler og højskoler
● Træningslejre og sommercamps for de mest ambitiøse håndværkslærlinge
● Masterclass målrettet svende der vil op på mesterniveau

Se mere på Modernhands.dk