Lolland Falster får nyt center for kunst og musik

Projektet er blevet til med støtte fra Realdania, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Guldborgsund Kommune og Arbejdsgivere i Nykøbing Falsters Fond. Ud over støtten fra ovennævnte fonde har den udvendige renovering af bygningen, der blev afsluttet i 2015, desuden fået EU-støtte via LAG Guldborgsund. 

KUMUS blev oprindelig opført i 1863 som standsmæssig bolig for forpagteren på Fuglsang, med beboelsesrum for landarbejdere og tyende og med en produktionsvirksomhed i form af et mejeri. I dag er de ydre rammer stort set de samme, som da bygningen blev opført for 150 år siden, men efter den gennemførte renovering og ombygning fremstår bygningen nu med helt nye funktioner. 

Det tidligere mejeri er omdannet til en topmoderne koncertsal, der også vil kunne anvendes til mange andre kulturelle formål som teater, foredrag, konferencer mv. Og i den modsatte ende af bygningen er forpagterens bolig nu indrettet til lokaler, hvor børn og unge under kyndig vejledning får formidlet kunsten og selv får mulighed for at udfolde sig kreativt. 

Storstrøms Kammerensemble, der hidtil har haft til huse på selve herregården, flytter til KUMUS og får således administrations- og øvelokaler i tilknytning til koncertsalen. Fuglsang Kunstmuseum og Storstrøms Kammerensemble bliver de daglige og centrale aktører, men der er også plads til mange andre kulturelle aktiviteter. F. eks. er der allerede planer om, at egnsteatret Masken og Guldborgsund Musikskole lejlighedsvis vil gæsteoptræde på KUMUS. 

Den indvendige renovering og ombygning er forestået af Renoveringsfonden med Kent Pedersen Arkitektfirma ApS, Hellerup som totalrådgiver og M.N. Entreprise A/S, Maribo som hovedentreprenør. Den udvendige renovering, afsluttet i 2015, blev gennemført med Friis Andersen A/S som arkitekt og Troels Jørgensen A/S som hovedentreprenør. 

Efter den officielle indvielse d. 12.maj vil KUMUS i løbet af sommeren blive taget i brug, bl.a. i forbindelse med Storstrøms Kammerensembles sommerfestival i august. Der vil dog være ’åbent hus’ i KUMUS allerede i weekenden d. 21.- 22. maj i tidsummet 11 – 17, hvor alle interesserede er velkomne til at se den smukke bygning.

Se mere hos Realdania

Ovenstående pressemeddelelse er udsendt af Kulturcenter Fuglsang.