Kulturarven skal bidrage til den grønne omstilling

At tackle klimaændringer er vores generations største opgave, og Europas rige og forskelligartede kulturarv kan hjælpe. Kulturarvs-, klima- og finansielle organisationer og eksperter har lanceret The European Cultural Heritage Green Paper for at få Europas fælles kulturarv helt ind i hjertet af den nye European Green Deal

 

Grønbogen for europæisk kulturarv er produceret af Europa Nostra i tæt samarbejde med ICOMOS og Climate Heritage Network med input fra andre medlemmer af European Heritage Alliance. Det støttes af Den Europæiske Investeringsbank og EUs Creative Europe-program..

I forbindelse med online-lanceringsarrangementet, hvor over 550 mennesker deltog, sagde Hermann Parzinger, administrerende præsident for Europa Nostra:

Dette banebrydende dokument demonstrerer kulturarvens relevans i forhold til at nå de ambitiøse mål for den europæiske grønne aftale  og gøre Europa til det første kulstoffrie kontinent i 2050. Den europæiske grønne aftale siger, at “Alle EU-aktioner og -politikker skal bidrage til de europæiske miljømål”. Vores grønbog om europæisk kulturarv giver svaret:  Kulturarven er med!”

Inspiration til mobilisering

Dokumentet blev præsenteret af hovedforfatter, Andrew Potts, koordinator for ICOMOS-arbejdsgruppen for klimaændringer og kulturarv. Han understregede, at ”Grønbogen om europæisk kulturarv har til formål at integrere kulturarv i klimahandling og inspirere mobilisering af kulturarvssektoren til klimahandling. At holde den globale opvarmning under 1,5 ° C er vores bedste chance for at skåne planeten, dens befolkning og deres kulturer fra de værste konsekvenser af klimaændringerne. Den europæiske Green Deal hjælper med at sætte verden på den kurs. Fremtiden for Europas kulturarv afhænger af dens succes. Samtidig tilbyder Europas fælles værdier og fælles arv ubestrideligt potentiale til at hjælpe med at udføre Green Deal’s mission. Dette er grunden til, at kulturarv er afgørende for succesen med den europæiske grønne aftale ”.

Rapporten sammenholder kulturarvssektorens bidrag til alle nøgleområder i den europæiske grønne aftale, herunder ren energi, cirkulær økonomi, renoveringsbølgen, smart mobilitet, lokale fødevarer m.m. Den giver en række konkrete anbefalinger både til beslutningstagere og til interessenter i kulturarven. Potentielle konflikter, reelle eller opfattede, mellem kulturarvssikring og europæisk klimahandling identificeres også, samt win-win-strategier til at overvinde disse konflikter.

EU forpligtet på kulturarven

Mariya Gabriel, EU-kommissær for innovation, forskning, kultur, uddannelse og ungdom var begejstret for rapporten og sagde:

”En grønnere europæisk kulturarv er en absolut nødvendighed og giver en enestående chance for at gøre sektoren endnu mere modstandsdygtig og relevant. Lad os læse, reflektere og se på den europæiske kulturarvs grønbog i dette lys for at finde fælles løsninger og samarbejdsområder. Jeg understreger endnu en gang vores forpligtelse til at fremme og beskytte Europas rige kulturarv i alle dens former – håndgribelig, immateriel, kulturel og naturmæssig. Sammen med medlemsstaterne og sektorens interessenter kan vi fortsætte med at beskytte og udvikle denne dyrebare ressource for fremtidige generationer. ”

European Cultural Heritage Green-Paper_Kort version

European Cultural Heritage Green Paper_Fuld version

The European Cultural Heritage Green Paper er lavet af Europa Nostra i samarbejde med ICOMOS og  Climate Heritage Network, med input fra andre medlemmer af European Heritage Alliance. Arbejdet er støttet af European Investment Bank Institute og EUs Creative Europe program.