Ingen bygger for eftertiden

Et Bedre Byggeskik hus. Foto: Torben Lindegaard.

Den kvalitet der lå i Bedre Byggeskik bevægelsens arbejde for 100 år siden kunne tjene som inspiration til dette arbejde. Dengang ville man have kvalitet, enkelthed og klassiske proportioner tilbage i byggeriet. Bevægelsen arbejdede for udvikling af den almindelige danske bygningskultur og fik lagt grunden til bl.a. de solide murermestervillaer. Det kunne dagens typehusfirmaer lære noget af:

»Typehusfirmaerne har noget at lære. Typehusene har ikke den kvalitet, som Bedre Byggeskik-husene har. Der er gået noget tabt. Vil man bygge hus i dag, præsenteres man for et katalog, hvor man kan få alt, hvad man drømmer om. Der er ikke tale om en dansk byggetradition. Der skabes ikke ny arkitektur med referencer til fortidens arkitektur, og når man så endelig vælger at bygge det, man tror er dansk bygningskultur, er det kopier i moderne materialer, og de bliver nok aldrig udpeget som bevaringsværdige,« siger Birthe Iuel.

For at sætte skub i denne udvikling udskriver Bygningskultur Danmark en konkurrence blandt arkitektstuderende i København og Aarhus. De studerende skal give et bud på et almindeligt familiehus – i et moderne formsprog –, men med arkitektoniske kvaliteter, der forholder sig til kvaliteterne fra Bedre Byggeskik-perioden.

»Vi vil skabe et alternativ til typehusfirmaernes huse. Vi mener, at vi er blevet et rigere samfund, så hvorfor skulle vi ikke have råd til at bygge landtidsholdbare og smukke huse, som er bæredygtige ikke kun i forhold til klimaet, men også kan blive stående og blive smukkere med tiden. De skal være indrettet, så de kan tilpasses til kommende generationers behov,« siger Birthe Iuel.

Læs artiklen i Jyllands Posten (kræver abonnement)