Nej – 3-lags glas er ikke et lovkrav

Man kan godt som husejer løbe ind i påstande om at man med det seneste bygningsreglement skal udskifte til 3-lags termoruder for at leve op til kravene. Det er ikke korrekt, men vinduer skal have et A-mærke, medmindre man får en dispensation, fordi huset er bevaringsværdigt.

 

“Fra årsskiftet må der kun bruges A-mærkede vinduer med 3-lags glas” (Idenyt), “Stramning på vej: Snart kan du kun købe vinduer med 3-lags glas” (Ekstra Bladet).

I medierne og hos flere vinduesproducenter, har man på det seneste kunne læse at 2-lagsvinduer ikke kunne bruges efter at de strengere krav i BR18 (det nyeste bygningsreglement) trådte i kraft fra årsskiftet. Det er bare ikke rigtigt. Det er rigtigt, at man som udgangspunkt fremover kun må bruge vinduer med energimærke A, når man udskifter sine vinduer, men der er flere producenter, der kan sælge et A-mærket vindue med kun 2 lag glas.

På hjemmesiden www.energivinduer.dk ses en ’positivliste’ over godkendte vinduessystemer med både 2 og 3-lags glas.  Der er 5 producenter, der kan levere 2-lags vinduer med energimærke A – bl.a. Bøjsø Vinduer.

Fordelene ved 2-lags vinduer

Det allerbedste for historiske bygninger er at beholde de originale vinduer, hvis de stadig sidder i. Og det kan også ofte betale sig, at beholde senere vinduer fra fx 1930’erne, der som hovedregel vil være af overlegen kvalitet. Men hvis man fx har vinduer af dårlig kvalitet fra 70’erne eller 80’erne eller vinduer, der ikke passer til huset, kan det være en god ide at udskifte.

I så fald er det klart at foretrække, at bruge vinduer med to lag glas, da udtrykket er mere let og elegant og dermed passer bedre til historiske bygninger og samtidig giver et bedre lysindfald. Man får simpelthen mere lys ind og kan bedre følge det skiftende vejrlig udenfor.

Samtidig viser en rapport udarbejdet af forskere fra DTU og Aalborg Universitet, at to-lags vinduerne giver en række sundhedsmæssige fordele – bl.a. bedre nattesøvn og optag af D-vitamin.