Hvad betyder Corona-krisen for ejere af historiske huse?

Som erhvervsudlejer, bygherre eller husejer kan du blive påvirket på forskellig måde af den nuværende situation. Vi har samlet en række ressourcer, der rådgiver dig om dine muligheder.

 

Ejere af historiske huse står i mange forskellige situationer i denne tid afhængigt af, hvad der foregår i deres bygninger. Vi har samlet en række relevante ressourcer for forskellige ejere.

Er du ehvervsudlejer?

Man kan særligt blive påvirket, hvis man som ejer lejer ud til restauranter, værtshuse, frisører, hoteller eller lignende. Forretninger der lige nu står uden indtægt, eller med reduceret indtægt, og måske ikke ved, hvorvidt hjælpepakkerne kommer til at dække deres faste udgifter. Ejendom Danmarks juridiske direktør, Morten Østrup Møller, har lavet en kort video, hvor han rådgiver de ejere, der f.eks. bliver mødt med ønske om nedsat eller udskudt husleje. Den er fra 18. marts, hvor indholdet af hjælpepakkerne var mere ukendt, men de generelle råd holder stadig. Se filmen.

Man kan også læse om hvordan AKF koncernen hjælper sine lejere igennem krisen i Ejendom Danmarks interview med direktør Ino Dimsits.

Det er også sandsynligt, at der på et tidspunkt kommer skærpede bygningskrav i forbindelse med erhvervsdrift og offentlig adgang i bygninger. Byens Ejendom afholder til september et kursus om denne problematik, hvor der i oplægget også er nogle bud på hvilke krav, der kan ramme butikker, kontorer, restauranter m.m. Læs mere i programmet til konferencen Virus og bygninger. I Historiske Huse vil vi selvfølgelig følge denne udvikling og arbejde for at frednings- og bevaringsværdier sikres så vidt muligt i forbindelse med evt. krav.

Er du bygherre?

Hvis du er bygherre, eller snart skal til at istandsætte eller restaurere en eller flere bygninger, har  Bygherreforeningen og Kammeradvokaten leveret svar på de mest almindelige spørgsmål om COVID-19 og entrepriseret, udbud samt sikkerhed på byggepladsen. Læs mere hos Bygherreforeningen.

Er du erhvervsdrivende?

Hvis du selv driver restaurant, hotel eller produktionsvirksomhed i historiske bygninger, er du nok allerede godt i gang med at søge om hjælp fra de tilgængelige hjælpepakker. Dansk Erhverv har en god oversigt over hjælpepakkerne til selvstændige, arrangører og mulighed for lønkompensation ligesom Danmarks Radio har lavet en samlet oversigt over alle hjælpepakker.

I Historiske Huse har vi talt med Birgitte Dinesen fra Kragerup Gods, for at høre, hvordan de tackler en situation med aflysninger af fester og konferencer samt en lukket restaurant. Læs historien om Kragerup Gods her.

Derudover opfordrer vi medlemmer af Historiske Huse til at ringe ind med evt. spørgsmål på telefon 45571222 eller skrive til sekretariatet på sekretariat@historiskehuse.dk