Haslev kåret som Danmarks Smukkeste Stationsby

Med 23 procent af stemmerne har Haslev i Faxe Kommune vundet konkurrencen om at blive Danmarks Smukkeste Stationsby. Haslev løber med sejren i et felt bestående af 10 nominerede kandidater fra hele landet. På 2. pladsen kommer Bramming i Esbjerg Kommune og på 3. pladsen Odder by i Odder Kommune.

 

Tæt kapløb og intens spænding

”Der har været massiv lokal opbakning i byerne og godt 6.000 danskere har stemt på deres favorit blandt de 10 nominerede stationsbyer. Alle 10 stationsbyer har gjort sig fortjent til hæder, og det har været fantastisk at se, at der heldigvis stadig er både ejere og kommuner, der passer på bygninger og kulturmiljøer og dermed bevarer både enestående håndværk, skønhed og historie til glæde for os andre og kommende generationer,” siger Birthe Iuel, direktør for Historiske Huse.

Rige på historiske kulturmiljøer og bygningsarv

Historiske Huse afholdt konkurrencen for at gøre opmærksom på stationsbyernes bygningsarv og for at pege på, hvor vigtigt det er, at kommunerne registrerer og laver lokalplaner, der sikrer kulturarven. En undersøgelse fra Realdania viser, at der er stor interesse blandt danskerne for kulturmiljøer, der kan fortælle om byggeskik, arkitektur og kulturhistorie. Kulturarven skaber livsglæde og fællesskaber og er løftestang for lokal udvikling.

”Stationsbyerne er rige på netop historiske kulturmiljøer og bygningsarv, og de har et potentiale både nu og i fremtiden, når det gælder bosætning, beskæftigelse og turisme. Og ikke mindst lokal identitet og stolthed uden for de store byer. Vi håber, at befolkningen får øjnene op for stationsbyernes kvaliteter, og at kommunerne sørger for at passe på de historiske bygninger, der stadig står og fortæller historien om de byer, der opstod omkring de nye jernbanestationer for omkring 150 år siden. Selvom der i sådan en afstemning kun kan være én vinder, er alle kandidaterne værd at besøge og hædre,” understreger Birthe Iuel.

Alle har kunnet stemme online på deres favorit de seneste 14 dage, og det har godt 6.000 gjort. Det har kun været muligt at afgive én stemme pr. husstand/ip-nummer.

Haslev er en værdig vinder

Haslev er oprindeligt en gammel landsby, der med anlæggelsen af banen i 1870 udviklede sig hastigt og fik både rådhus, tinghus, butikshandel, teater, håndværksvirksomheder og industri.

”Blandt mange fine stationsbyer er Haslev en værdig vinder. Den har næsten alle de elementer, der hører stationsbyen til og bebyggelsesstrukturen omkring jernbanen og Jernbanegade fortæller historien om byens udvikling. Samtidig er der mange velbevarede bygninger med fine dekorative detaljer, murværksudsmykninger, udskårne tagudhæng og i det hele taget mange historiske huse med et legende og kreativt udtryk,” siger Birthe Iuel og fortsætter:

”Udover de smukke bygninger i centrum som for eksempel stationen, købmandsgården og posthuset er der mange fine og velbevarede villaer i sidegaderne. Både i overdådig historicistisk stil med masser af finurlige detaljer og i den senere Bedre Byggeskik stil, som er mere stram, harmonisk og uden for meget arkitektonisk pynt. Samtidig har byen formået at bevare liv og aktivitet i de centrale historiske byrum.”

Den endelige stilling blev:

  1. Haslev
  2. Bramming
  3. Odder
  4. Skørping
  5. Lunderskov
  6. Tølløse
  7. Aarup
  8. Vinderup
  9. Sindal
  10. Brenderup

Se vores film om de danske stationsbyer: