Ærøskøbings næstældste hus – nu med friskt okseblod

Kilde: Realdania By & Byg

undefinedundefined

En kraftig okseblodsmalet hoveddør af egetræ med tunge smedejernsbeslag, slidt af tidens tand og af vind og vejr, giver ikke bare besøgende i Priors Hus en imponerende velkomst; døren er også et levende resultat af en forbilledlig restaureringsskik. En skik, som for 100 år siden blev bragt til byen af den københavnske tilflytter, arkitekt Alexis Prior, der købte huset og restaurerede det med en – for dén tid – sjælden respekt og veneration for husets originalitet. Og derfor bevarede han naturligvis også den gamle, originale hoveddør, som håndværkere over 200 år tidligere havde bygget og behandlet med okseblod. En behandlingsmetode, der imprægnerede det friske egetræ, fordi der opstod en kemisk forbindelse mellem okseblodet og garvesyren i træet. 

Den originale egetræsdør fra 1690 er malet med okseblod. Det lysere, øverste lag maling er formentlig linoliemaling, som Prior har søgt at friske døren op med. Priors Hus i Søndergade, midt i det idylliske Ærøskøbing på Ærø, er opført i 1690 i bindingsværk med karnap og fremspring i de enkelte stokværk. Et tidstypisk gavlhus med stærke rødder i den lokale byggeskik, men også et hus, som i sin indretning med både diele, pisel og dorns – dvs. forstue, spiseplads og karnapstue – og med hollandske fliser på væggen, trækker historiske tråde til mange ældre sønderjyske huse og dermed vidner om Ærøs historiske tilhørsforhold til de slesvigske hertugdømmer gennem ca. 450 år.

En ny måde at restaurere på

Da den københavnske arkitekt i 1917 købte huset – som er byens næstældste – var det i dårlig stand, og det krævede megen omtanke og mange arbejdstimer at gøre det beboeligt igen. Men i stedet for at fjerne det oprindelige materiale og de historiske lag og herefter rekonstruere – sådan som det hidtil havde været kutyme, når historiske huse skulle istandsættes – så søgte Prior at bevare så meget af ejendommens oprindelige inventar og udseende som muligt. Bindingsværket var nogle steder så dårligt, at det var nødvendigt at skifte det hele. Her er en hel væg blevet samlet på forhånd og sænket ned med kran. Arbejdet har også været besværliggjort af, at huset ligger meget tæt på naboerne, så der er kun en smal passage mellem husene. 

Indsatsen lønnede sig og blev bemærket: Med Priors nænsomme måde at reparere huset på og hans bevarende tilgang til fortidens fysiske levn blev der vist en ny vej for restaurering, og Priors Hus er således et af de tidligste danske eksempler på en bevarende tilgang og dermed et interessant vidnesbyrd om den evigt skiftende holdning til og debat om, hvordan historiske ejendomme bedst bevares.

Detaljer med hver sin historie

I 2016 købte Realdania By & Byg det fredede og usædvanligt velbevarede hus af Arkitektforeningen for at sikre, at huset forbliver intakt og fortsat kan udgøre en stærk historisk markør i den idylliske købstad – til glæde for byens og øens beboere og for de mange tusinde turister, som især i sommermånederne besøger Ærø. Med Realdania By & Bygs restaurering er husets mange fine detaljer bragt for dagens lys. Detaljer, som hver især bærer en fortælling, og som tilsammen skaber husets særdeles rige og mangfoldige sjæl. Huset er samtidig gjort tidssvarende med moderne komfort som fx gulvvarme, så det kan gå en bæredygtig fremtid i møde som udlejningshus for Arkitektforeningen.

Som et fint eksempel på et byhus opført efter en lokal byggeskik indgår Priors Hus nu i Realdania By & Bygs samling af et halvt hundrede historiske huse, der repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år.

Fredag den 23. marts kl. 13.30-16.30 kan alle interesserede opleve det unikke gavlhus fra 1690, når Realdania By & Byg åbner dørene ved et åbent hus-arrangement.