42 mio. kr. til ildsjæleprojekter i det byggede miljø

Gennem flere runder har Realdania uddelt midler under overskriften "Underværker". Nu kan ildsjæle igen søge om støtte til at føre gode projektidéer ud i livet. Der er øremærket 42 mio. kr. til at hjælpe nye frivilligprojekter videre. Næste ansøgningsfrist er den 20. april 2021 kl. 12.

Dagmar Bio. Foto: Leif Tuxen.

 

En nedlagt biograf, der genopstår som lokalsamfundets mødested. En gammel motorfabrik, som forvandles til levende værksted for landsbyens opfindere. Og en fælles nyttehave med udekøkken, som er ramme om fællesskabet i et udsat boligområde. Det er blot tre eksempler på, hvad der kan ske, når frivillige ildsjæle får en god idé og sætter alle sejl ind på at føre den ud i livet.

Med kampagnen Underværker har Realdania støttet mere end 280 frivillige projekter siden 2014. Projekterne er vidt forskellige, men fælles er, at de fører til bedre rammer for lokale fællesskaber.

Corona har tilsyneladende ikke lagt en dæmper på idérigdommen – måske er der ovenikøbet sat ekstra blus under ildsjælene i et vanskeligt år, hvor der har været brug for initiativ, fællesskab og hverdagsglæde som modvægt til nedlukning, ensomhed og smittetal.

Fællesskaber kan trives alle steder, men med de rigtige fysiske rammer kan de også udvikles og styrkes. Det er baggrunden for, at Realdania nu har afsat 42 mio. kr. til at støtte endnu flere frivillige projekter som en del af Underværker. Frem til 2023 er der tre ansøgningsrunder i kampagnen, hvor byggende ildsjæle kan søge støtte og gøre deres idé til virkelighed.

Der findes masser af ildsjæle over hele landet med gode idéer til projekter – og kræfter til at realisere dem. Projekter, som kan være med til at styrke de lokale fællesskaber i kølvandet på en svær tid.

Stine Lea Jacobi, programchef i Realdania

 

”Selv om mulighederne for at være sammen er begrænsede lige nu, ved vi, at der findes masser af ildsjæle over hele landet med gode idéer til projekter – og kræfter til at realisere dem. Projekter, som kan være med til at styrke de lokale fællesskaber i kølvandet på en svær tid, og som kan blive til virkelighed i takt med, at samfundet åbner igen. I Realdania glæder vi os meget til at modtage ansøgninger fra nye potentielle underværker,” siger Stine Lea Jacobi, programchef i den filantropiske forening Realdania.

Realdanias mangeårige samarbejde med ildsjæle har vist, at netop fællesskabet er essentielt: Ildsjælene bygger ikke for sig selv, men de bliver motiveret af at give noget tilbage til samfundet sammen med andre. Og netop fordi projekterne bygger på omsorg for mennesker og steder, er de ofte levedygtige på lang sigt – samtidig er der også bredt fokus på bæredygtighed i mange projekter.

Ny ansøgningsrunde starter nu

Er man en ildsjæl med en god idé til et projekt, søger man ved at lægge sit projekt op på kampagnens hjemmeside. Dernæst gælder det om at skabe opmærksomhed om idéen og få mindst 500 mennesker til at give den en stemme. Når stemmerne er i hus, er man sikker på, at projektet bliver vurderet af Underværkers jury og Realdania ved næste ansøgningsfrist.

Underværker har tre ansøgningsrunder frem til 2023. Der er åbent for ansøgninger nu, og næste ansøgningsfrist er den 20. april 2021 kl. 12.00.

Se mere på Underværkers hjemmeside