Dermed kan der nu for alvor komme gang i næste etape af byudviklingsprojektet Stålsat By, der skal give hele Krudtværksområdet et løft med det kommende Unge- og Kulturcenter (UKC) i den gamle brandstation. UKC skal være den centrale og livgivende dynamo for aktiviteter, arrangementer, kreativitet, socialt samvær og kultur i samarbejde med områdets foreninger, virksomheder og andre aktører.
”Realdania har besluttet at bevilge op til 4.800.000 kr. til etablering af uderum og til at skabe nye fysiske forbindelser til Krudtværksområdet, især fra byens hovedstrøg og butikscenter samt fra gymnasiet i forbindelse med at kommunen indretter et nyt Unge- og Kulturcenter i Krudtværket,” skriver Realdania i begrundelsen for deres tilsagn om de mange støttekroner.
Et projekt med tyngde
Den flotte bevilling er modtaget med stor glæde i Halsnæs Kommune, ikke mindst fra borgmester Steen Hasselriis.
”At Realdania vælger at støtte vores projekt med at gøre hele Krudtværksområdet til et levende, historisk og rekreativt område med Unge- og Kulturcentret som omdrejningspunkt, siger noget om tyngden i projektet. Det viser også, at vi med næste etape af vores byudviklingsprojekt Stålsat By har valgt den helt rigtige vej i forhold til at binde vores fortid og vores helt unikke kulturarv sammen med nutiden på en ny og spændende måde. Jeg er derfor rigtig glad for bevillingen fra Realdania, der skal være med til at kickstarte løftet af Krudtværket,” siger borgmester Steen Hasselriis.
Udviklingen af Krudtværket er i høj grad noget, der kommer til at tilgodese borgere i alle aldre. Og ikke mindst de mange foreninger og håndværksfirmaer, der også hører hjemme i området. Det er tanken, at UKC vil danne tværgående samarbejder og partnerskaber med disse i forskellige sammenhænge, og udnytte de synergieffekter, der kan opstå, når ungdommens opfindsomhed og kreativitet møder erhverv og kultur.
Bedre sammenhæng med resten af byen
Bevillingen fra Realdania skal være med til at finansiere tre delprojekter.
Der skal skabes en bedre sammenhæng og forbindelse mellem Krudtværksområdet og Nordtorvet/gågaden, der i dag er skarpt afskåret fra hinanden af den trafikerede vej i mellem. Her skal det være muligt at krydse vejen i niveau og skabe bedre forbindelse både visuelt og fysisk mellem handelsbyen og Krudtværket.
Samtidig skal der skabes en bedre forbindelse mod gymnasiet og stationen med en opgradering af stien mellem Krudtværket, gymnasiet og stationen – særligt til unge på hjul. Denne forbindelse er samtidig en cykelakse i retning mod Liseleje, og en opgradering vil derfor få endnu flere gennem området.
Endelig er der pladsen omkring Unge- og Kulturcenteret, hvor der skal skabes et råt og robust gulv eller belægning, der inviterer til aktiviteter, ikke kun lige omkring huset, men også på en central akse fra huset, så der skabes et nyt uderum centralt på Krudtværket. Pladsen forbinder blandt andet UKC med Industrimuseets forskellige bygninger, som fremover også vil blive brugt til for eksempel koncerter og udstillinger.
”Stålsat By er et virkelig godt og velgennemtænkt udviklingskoncept for Frederiksværk. Med afsæt i byens stærke kulturarv styrkes byens identitet ud fra en overordnet strategi. Det aktuelle projekt skaber et sted med mulighed for læring og fællesskaber for byens børn og unge i det historiske Krudtværksområde, som herved aktiveres på bedste vis. Det er totalt win-win!,” siger projektleder i Realdania, Eske Møller.
Læs mere på om projektet på hjemmesiden staalsatby.dk/UKC