Udstilling fejrer 1940’erne og 1950’ernes murede boligbebyggelser

Velindrettede lejligheder, butikstorv, fælleshus, vaskeri, tørrepladser, grønne alléer og plæner er nogle af de elementer, som gjorde fynske Højstrupparken banebrydende, da den stod færdig i 1952. Den markante boligbebyggelse i Odense er tegnet efter tegninger af arkitekten Erik Eriksen og tidens førende landskabsarkitekt C.Th. Sørensen, og den er opført af dygtige håndværkere i gode, holdbare materialer.

Med sine 605 boliger gav Højstrupparken lokale arbejderfamilier adgang til lys, luft og gode rammer, og herved bidrog Odense til udviklingen af det, der i dag betragtes som noget af Velfærdsdanmarks bedste forstadsarkitektur. 

Mesterlig arkitektur for menigmand

Denne bedrift fejres nu med udstilling og Åbent Hus. Den 1. oktober bydes indenfor i Højstrupparken til bl.a. smørbagte småkager, en lille arnbitter og oplæg fra beboere og eksperter. Udstillingen, der har fået titlen ’Højstruparken – Boliger til folket’, giver mulighed for at dykke ned i beboere og eksperters fortællinger om fællesskabet i den moderne forstad. Samtidig bliver der sat spot på Højstrupparkens mesterligt udførte bygnings- og landskabsarkitektur. 

Formålet med udstillingen er at skabe opmærksomhed om de mange andre murede boligbebyggelser, der blev opført i 1940’erne og 1950’erne som følge af tidens slumlignende baggårde og store boligmangel. Periodens boligbebyggelser findes overalt i Danmark, men selvom de ikke umiddelbart gør noget væsen af sig, repræsenterer de en vigtig periode i dansk arkitektur- og samfundshistorie.

Fernisering både den 1. og den 22. oktober

Der er fernisering på Højstrupparkens butikstorv den 1. oktober fra kl. 16.30-19.30 i forbindelse med Arkitekturens Dag.

Den 22. oktober kl. 17-19 afholdes igen fernisering. Denne gang på Odense Centralbibliotek, hvor udstillingen kan opleves frem til 3. november 2015. Ved begge lejligheder, vil der være oplæg og mulighed for at møde eksperter og beboere.

Læs mere om arrangementet i Højstrupparken den 1. oktober

Læs om fernisering og udstilling på Odense Centralbibliotek