Sønderho – Danmarks smukkeste

Den gamle skipperby på Fanø vandt i konkurrencen og blev kåret som "Danmarsk Smukkeste Landsby".

Landsbyen Sønderho blev kåret på DRs Aftenshowet mandag den 14. marts. Som præmie fik byen bl.a. en bænk fra Trip Trap Danmark med et skilt med påskriften ”Danmarks Smukkeste Landsby 2011”. Her vil både beboere og besøgende fremover kunne sidde og kigge ud over den smukke og harmoniske Sønderho by, hvorfra der også er fin udsigt over Vadehavet.

Selve konkurrencen er udskrevet af Bygningskultur Danmark, og interessen ude i lokalsamfundene har været overvældende.

”Der har været en kæmpe interesse omkring konkurrencen. Lokalsamfundene i og omkring landsbyerne har gjort alt i deres magt for at mobilisere folk til at stemme på lige netop deres by. I Bygningskultur Danmark er vores håb selvfølgelig, at denne entusiasme vil have en afsmittende effekt på bevaringskulturen i landsbyerne generelt. Vi så gerne, at danskerne generelt bliver bedre til at renovere gamle og historiske huse nænsomt og med respekt, som det er tilfældet i Sønderho og mange andre af de nominerede landsbyer i konkurrencen,” siger Birthe Iuel, Præsident for Bygningskultur Danmark og fortsætter:

”De mange kandidater til Danmarks Smukkeste Landsby udgør en kontrast til de lidt dårlige vaner, der har sneget sig ind i dansk renoverings-skik. Glaserede tegl på bindingsværkshuse, nye sjælløse plastikvinduer og manglende sans for vores huses historie er med til at gøre vores bygningskultur fattigere.  Det vil vi gerne være med til at forhindre og vi håber, at konkurrencen om Danmarks Smukkeste Landsby har øget interessen for at bevare bygningernes oprindelige charme og historie, ved at vise de steder i Danmark, der virkelig sætter en ære i at respektere vores bygningsarv. Det vil i det lange løb komme os alle til gode, for flere undersøgelser peger på, at bygninger med historie og sjæl skaber udvikling og tiltrækker både beboere, turister og erhverv” understreger Birthe Iuel.

Netop dette potentiale er vinderbyen Sønderho et fantastisk eksempel på. Byen er både et yndet turistmål, tiltrækker beboere fra hele landet og der er både folkedans, folkemusik og guitarfestival på programmet i sommermånederne.

Sønderho er en gammel skipperby. Disse byer voksede sig store i sejlsøfartens storhedstid, før de maskindrevne dampere, og talte både redere, skippere og søfolk blandt deres indbyggere. Byen, der ligger helt ud til kysten på Fanø, tæller over 70 fredede huse. De fleste er opført af smukke, mørkbrændte, rødviolette, vestjyske sten og med stråtag. Husene er fint placeret i terrænet, og der er en storslået harmoni mellem naturen og husenes byggematerialer.