Danmarks Smukkeste Landsby

Med konkurrencen Danmarks Smukkeste Landsby satte vi fokus på de unikke danske landsbymiljøer, som både er værd at besøge og værd at passe på for eftertiden.

Mere end stokroseidyl og nostalgi   

”Motorvejsnettet fører os fra Gedser til Skagen uden svinkeærinder. Det er hurtigt og effektivt, men betyder samtidigt, at mange danskere sjældent eller aldrig får et glimt af et ægte dansk landsbymiljø. Med konkurrencen Danmarks Smukkeste Landsby 2011 ville vi slå et slag for de unikke danske landsbymiljøer, som både er værd at besøge og værd at passe på for eftertiden,” siger Birthe Iuel, præsident for Bygningskultur Danmark og fortsætter:

”Landsbyerne er meget mere end stokroseidyl og nostalgi. De er en god forretning for fremtidens Danmark, fordi de rummer et stort potentiale for bosætning, erhvervsudvikling og turisme. De mange kandidater til titlen Danmarks Smukkeste Landsby 2011 vidner om de mange egnstypiske bygninger og bymiljøer i landdistrikterne, som er med til at gøre området attraktivt og give vores landsbyer sjæl og charme. Det er bygningskulturelle kvaliteter, som det kan betale sig at værdsætte og passe på. Men samtidigt er de ofte skrøbelige, og kan hurtigt ødelægges med tankeløs planlægning eller manglende beskyttelse,” siger Birthe Iuel.

Det er de lokale bevaringsforeninger der sammen med alle landets kommuner har haft mulighed for at indstille kandidaterne til Danmarks Smukkeste Landsby. Derefter har Bygningskultur Danmarks Præsidie udvalgt de 12 kandidater, der havde kvaliteterne til at komme med i finalen. For at kunne deltage i konkurrencen skullel en landsby have maksimalt 200 hustande og rumme mindst én offentligt tilgængelig bygning som for eksempel et forsamlingshus, en kirke eller en købmand.

Kandidaterne til Danmarks Smukkeste Landsby 2011 var:

Listed på Bornholm, Nyord på Møn, Højerup på Stevns, Reersø på Vestsjælland, Viby på Hindsholm, Tranekær på Langeland, Voldtofte ved Assens, Hjarup ved Kolding, Kousted ved Randers, Store Darum ved Esbjerg, Ballum ved Vadehavet, Sønderho på Fanø.