Råd og tips online til dit historiske hus

I Historiske Huse har vi en lang række guider og artikler, der kan hjælpe dig, når du skal istandsætte dit fredede eller bevaringsværdige hus. Men der er også hjælp - og underholdning - at hente i de smånørdede online-fællesskaber omkring traditionelt håndværk på Facebook. Læs mere nedenfor.

 

Professionel hjælp er vigtig

Generelt er det godt at sørge for at have ordentlig rådgivning, når man arbejder med historiske huse. Derfor har vi lavet en liste med nogle af de professionelle, der har forstand på området – både arkitekter, håndværkere og materialeleverandører. Særligt ved større opgaver og fredede huse anbefaler vi, at man bruger listen og sørger for at have en rådgiver med. Gå til listen med professionelle.

Derudover kan man både finde ressourcer under istandsættelse på vores website eller købe bogguider i vores bogshop med bevaringsguider.

Online-grupper kan hjælpe

Der er også opstået en række online-grupper på Facebook, hvor man kan få gang i gode diskussioner, stille spørgsmål og få konkrete råd til vedligeholdelse. Dog skal man være opmærksom på, at det også er en salgskanal for fx. håndværkere og at man ikke kan være sikker på deres reelle erfaring med historiske huse.

En af grupperne hedder Bindingsværk og stråtag – tips og videndeling. Gruppens formål er at dele viden og erfaringer omkring vedligehold og restaurering. Her kan man fx. efterlyse gamle staldvinduer eller spørge efter opskrifter på trætjære og linolie-blandinger.

En anden gruppe, der har fået vind i sejlene er Foreningen for BevaringsHåndværkere, der er udsprunget af den efteruddannelse i restaureringshåndværk, der tidligere var på Syddansk Erhvervsskole. Der er mange erfarne håndværkere i denne gruppe, men da der er omkring 1800 medlemmer, er der nok også en del husejere, arkitekter m.m., der følger med. Her gives der meget konkrete råd til istandsættelse – men der er ikke altid konsensus om den rigtige fremgangsmåde. Det er som regel dedikerede og dygtige folk, der byder ind.

Hvis man virkelig vil nørde igennem på snedker/tømrer-siden kan man gå til gruppen Traditionelt træhåndværk, der bla. har fokus på håndværktøj og traditionelle teknikker. Mere rugbrødsmotor, mindre elmotor – som de siger derinde. Der er fantastiske billeder af dekorerede traditionelle håndsave, men man kan også få råd om fx. hvilke trætyper, man bør bruge til forskellige projekter.

God fornøjelse! Hvis du har andre grupper du kan anbefale, må du meget gerne skrive til os på sekretariat@historiskehuse.dk – så deler vi.