Bevarende lokalplaner

Arne Jacobsens hvide mur, Charlottenlund
Vi hjalp en gruppe beboere i Krathuskvarteret, Gentofte Kommune med at lægge pres på kommunen til at udarbejde en bevarende lokalplan. Nu er Arne Jacobsens karakteristiske hvide mur og det unikke kulturmiljø ved Hegelsvej/Gotfred Rodes Vej sikret for eftertiden.

Da en villa i det karakteristiske ‘Arne Jacobsen kvarter’ i Charlottenlund blev solgt og udstykket til to grunde, tog en gruppe borgere fra kvarteret kontakt til Historiske Huse. De frygtede, at kvarterets unikke kulturmiljø ville lide overlast, hvis et nyt hus blev bygget og dermed ville bryde vejens homogene udtryk. Ud af vejens 26 huse er hele 13 af dem tegnet af den kendte, danske arkitekt Arne Jacobsen – alle enten fredede eller bevaringsværdige.

Vi gik ind i sagen – og Bygnings Frednings Foreningen og Foreningen Bevaringsværdige Bygninger skrev sammen med Bygningskultur Danmark et brev til borgemester Hans Toft, Gentofte Kommune med vores bekymringer for kulturmiljøets fremtid, hvis kommunen ville lade et nyt byggeri ødelægge vejens homogene udtryk – særligt den hvide mur, som omkrandser en række af Arne Jacobsens villaer.

Vores protestbrev – sammen med underskriftsindsamling og en massiv presseindsats – fik overbevist kommunen om, at det historiske kulturmiljø ikke kunne bære et stort nybyggeri og de udarbejdede en lokalplan for området.

Læs vores bidrag til sagen i dette brev Til Borgmester Hans Toft.