Om TV-serien “Bevar mig vel”

Gå til DR

I DR1s nye serie ‘Bevar mig vel’ har seks familier, der skal i gang med at restaurere en gammel bolig, sagt ja til at modtage to arkitekters hjælp og rådgivning. Spørgsmålet er bare om arkitekternes ønske om at bevare de gamle værdier passer sammen med familiernes drømme om en moderne og praktisk bolig.

I seks programmer tager værten Warny Mandrup to dygtige restaureringsarkitekter, Marcelle Meier og Noah Boe-Whitehorn, med ud til seks helt almindelige danske familier, der har det til fælles, at de bor i fredede eller bevaringsværdige huse, som nu skal sættes i stand. Seerne kan følge processen fra det første møde, gennem hele byggeriet og frem til det færdige resultat mange måneder senere.

Historien forpligter
Arkitekterne Marcelle Meier og Noah Boe-Whitehorn er eksperter i at finde og bevare sjælen i gamle bygninger, men de synes ikke det går så godt med at passe på den kulturarv, som gemmer sig i husene. Det vil de gøre noget ved nu.

“Vi er her kun i kort tid, men husene bliver stående. Det forpligter os til at træffe nogle ordentlige valg, så vi kan levere huset videre til næste generation med god samvittighed”, siger Marcelle Meier.

I hvert af programmerne vil de hjælpe boligejerne med at finde frem til, hvad der er værd at bevare i netop deres hjem.

“Vi kan være øjenåbnere for folk, og vi kan være med til at folde en historie ud og få folk til at se værdien i den bygning, de har”, siger Marcelle Meier.

Men de gode intentioner bliver ikke kun mødt af lutter glæde og klapsalver i ‘Bevar mig vel’. De seks boligejere har godt nok sagt ja tak til at få de to arkitekters hjælp og rådgivning til en istandsættelse af deres hjem. Men der følger udfordringer med, når Noah og Marcelle skal overtale ejerne til at bevare eller genopbygge fine gamle detaljer i stedet for vælge hurtige og billige løsninger.

“Vi har oparbejdet en kultur, hvor det er rationelt for os ikke at reparere tingene, men at skifte dem ud”, siger arkitekten Noah Boe-Whitehorn i DR1s nye programserie ‘Bevar mig vel’. Og står det til Noah og Marcelle skal vi gøre op med danskernes hang til at smide det gamle ud i stedet for at restaurere og bevare.

“Det er ikke alt gammelt, der er værdifuldt. Men de to ting hænger bare rigtig tit sammen,” siger de.

De to dygtige restaureringsarkitekter ved, hvad de taler om. Noah Boe-Whitehorn har blandt andet stået i spidsen for restaureringen af Frederik den VIIIs palæ på Amalienborg og Marcelle Meier for restaureringen af domkirken i Viborg.

De seks boliger ligger i Sønder Hygum i Sønderjylland, i Svaneke på Bornholm, i Admiralgade i København, i Haderslev, Gl. Lejre på Sjælland og i Sæby i Nordjylland.

Efter hver udsendelse er det muligt at læse mere om, hvordan man passer på sit hus og sætter det i stand med respekt for bevaringsværdier og historie. Derudover kan man læse en hilsen fra seriens to restaureringsarkitekter, Noah Whitehorn og Marcelle Meier, og stille spørgsmål om istandsættelse og bygningskultur.

‘Bevar mig vel’ er et initiativ fra Bygningskultur Danmark i samarbejde med Elm Street Media og med støtte fra Realdania, Grundejernes Investeringsfond, Åse og Ejnar Danielsens Fond, Dreyers Fond og Bygnings Frednings Foreningen (BYFO).