Slots- og Kulturstyrelsen har lempet for reglerne for arbejde på fredede bygninger i ny bekendtgørelse, så det fremover bliver lettere at sætte bygningsarbejder i gang på fredede bygninger.
Med den nye underretningsbekendtgørelse vil man som ejer af en fredet bygning bl.a. kunne skifte nyere køkken- og badeværelsesindretninger og etablere forsatsvinduer og trådløse brandalarmer ved blot at underrette Slots- og Kulturstyrelsen skriftligt.
Den nye bekendtgørelse fremmer en mere effektiv administration af bygningsfredningsloven til gavn for ejerne af de fredede bygninger. Bekendtgørelsen erstatter den tidligere bekendtgørelse fra 2021, om hvilke typer bygningsarbejder i fredede bygninger der ikke kræver forudgående tilladelse.
Den nye bekendtgørelse blev sendt i høring i efteråret 2024. I Historiske Huses høringssvar hilste vi initiativet velkomment og ønskede bl.a. følgende ændringer:
- Underretningen bør også gælde byggearbejder i køkkener og badeværelse, ældre end 50 år
- Maximum 12 ugers sagsbehandlingstid
- Flere byggearbejder bør omfattes af underretningsbekendtgørelsen
- Udgivelse af manualer og guidelines, som ejere og håndværkere kan anvende til specifikke byggearbejder.
Vi kan desværre konstatere, at styrelsen ikke har taget vores høringssvar i betragtning i denne omgang, men vi glæder os alligevel over de positive ændringer, den nye bekendtgørelse indeholder på visse områder.
Ifølge www.BygTek.dk skal der fremover ikke ansøges om tilladelse til nedenstående bygningsarbejder vedrørende fredede bygninger:
1. Bygningsarbejder vedrørende nyere køkken- og badeværelsesindretninger.
2. Bygningsarbejder, som udføres i overensstemmelse med en manual for bygningen, og som er godkendt af Slots- og Kulturstyrelsen den 1. marts 2013 eller herefter.
3. Nedtagning af dørtrin, opsætning og udskiftning af nøgleboks og -rør og indvendig opsætning af greb begrundet i hensyn til personer med en funktionsnedsættelse.
4. Fremføring af rør under terræn til kælder.
5. Opsætning af skilte i overensstemmelse med regler fastsat i en lokalplan, en byplanvedtægt eller tilsvarende.
6. Nedtagning og udskiftning af indvendige ledninger, der ikke indrilles i vægge og lofter.
7. Udskiftning af synlig rørføring til vand- og varmeinstallationer samt et et-strenget radiatoranlæg til et to-strenget anlæg.
8. Etablering af trådløs brand- og røgdetektering samt nøglebokse og -rør til brug for brandvæsenet.
9. Etablering af varmepumper, hvor den udvendige del ikke er i kontakt med facader eller tag, og hvor rør fremføres under terræn.
10. Udskiftning af tagrender og nedløbsrør, som er i zink eller kobber.
11. Nedtagning af nedhængte lofter i rum, der oprindeligt er opført uden nedhængte lofter.
12. Nedtagning af pladebeklædninger på vægge, som ikke oprindeligt er opført med pladebeklædninger.
13. Destruktive undersøgelser med henblik på at afklare tilstanden af skjulte bygningsdele.
14. Etablering af omfangsdræn og udvendig isolering af fundamenter og kælderydervægge under terræn, hvis de etableres i overensstemmelse med Slots- og Kulturstyrelsens generelle manual.
15. Etablering af forsatsvinduer, hvis de etableres i overensstemmelse med Slots- og Kulturstyrelsens generelle manual.
Læs hele den nye bekendtgørelse her.
Har du spørgsmål til den nye underretningsbekendtgørelse, er du velkommen til at kontakte Historiske Huses jurist, Christine Ravnholt Hartmann på crh@historiskehuse.dk