Mølle ved Brahetrolleborg genopføres

22. jan 2015 – Fyens Stiftstidende

“Møllen er interessant for os, fordi den er et meget vigtigt element i det herregårdsmiljø, der er omkring Brahetrolleborg. Det er et af de mest intakte i Danmark. Man kan ikke forstå herregårdens historie uden møllen, forklarer Bolette Lehn Petersen, arkitekt maa, der er Kulturstyrelsens projektleder på Brahetrolleborg Vandmølle til Fyens Stiftstidende.

Det er ikke normal praksis at Kulturstyrelsen opkøber ejendomme, men i helt særlig tilfælde kan det være nødvendigt for at redde værdifuld kulturarv.

Kulturstyrelsen skriver selv om møllen:

Møllehistorien går tilbage til middelalderen, hvor munkeklostret også havde deres vandmølle liggende her ved Silke Å. Den nuværende møllebygning og boliglængen langs vejen er opført i 1792. Vandmøllen havde oprindeligt tre store overfaldshjul, som drev syv kornkværne. Vandhjulene og det gamle mølleri blev i 1943 erstattet af en turbine, der leverede strøm til godset.

Fordi Brahetrolleborg er en af de bedst bevarede herregårdsmiljøer i Danmark er møllen også særlig vigtig at bevare. Men fordi møllen var så medtaget er arbejdet omfattende:

– Det er unormalt, at vi laver så meget om. Det er nærmest en rekonstruktion, men møllen har så stor værdi, at det kunne vi godt acceptere, fortæller Arne Høi, kontorchef i styrelsen, til Fyens Stiftstidende.

Læs artikel i Fyens Stiftstidende

Læs om møllen hos Kulturstyrelsen