Herregården skal være lokalsamfundets centrum

30. jun 2014 – Realdania

Når en række danske herregårde i den kommende tid byder indenfor til alt fra musikfestival til markeder og kursus i bygningskultur, sker det for at kaste lys over herregårdens potentiale som lokal dynamo. Mindre, midlertidige arrangementer og aktiviteter kan nemlig skabe åbenhed og opmærksomhed om herregårdenes potentiale som ’driver’ for ny udvikling og livskvalitet i lokalsamfundet.

Det er baggrunden for, at Realdania gennem initiativet Byd Indenfor – under kampagnen Fremtidens Herregård – støtter herregårdenes ejere og deres samarbejdspartnere i at afvikle arrangementer og aktiviteter, der i samarbejde med lokalsamfundet, skaber liv i kulturmiljøer og bygninger.

Netop nu gennemgår Danmarks landdistrikter en historisk omstilling, hvor flere flytter fra landet mod de store byer. Denne præmis kan vi ikke ændre på. Men fordi herregårdene har potentiale som dynamoer for lokalt initiativ og ny sammenhængskraft, kan de skabe værdi både for turister og lokale,” siger Christian Andersen, programchef i Realdania.

Han uddyber: ”For få midler og med enkle tiltag kan den gode idé gøre en stor forskel for den lokale livskvalitet og for herregårdens tilknytning til de samfund, de indgår i. Kun fantasien sætter grænser for, hvordan nye aktiviteter og arrangementer for offentligheden kan bidrage til at bringe livet tilbage til herregårdenes bygninger og kulturmiljøer – og dermed til landdistrikterne.”

Opbakning fra lokalsamfundet

De udvalgte projekter spænder vidt: Fra kursus i bygningskultur og håndværk på Hverringe ved Kerteminde til sommercafé for familier og turister på Bustrup Hovedgaard i Spøttrup. Fra klassisk kammermusik på fire fynske herregårde til oldtidsmarked, gøgl og teater på Sonnerupgaard på Sydsjælland. Og fra efterårsmarked på Herregården Odden til julemarked på sydfynske Hvedholm.

”De aktiviteter og arrangementer, som vi har valgt at støtte, er vidt forskellige, men har det til fælles, at de bakkes op af lokale borgere og foreninger, og hver på deres måde bidrager til at genskabe herregårdens historiske rolle som lokalområdets kulturelle centrum,” siger Christian Andersen.

De udvalgte aktiviteter og arrangementer støttes hver med mellem cirka 30.000 kr. og 100.000 kr.

Flere muligheder for at søge

støtte Både ejere og deres samarbejdspartnere har to yderligere muligheder for at søge om støtte gennem Byd Indenfor. De næste to ansøgningsfrister udløber 1. september og 3. november.

Læs mere hos Realdania