Energiguiden henvender sig først og fremmest til ejere af fredede og bevaringsværdige bygninger, men mange af landets øvrige husejere vil også kunne hente masser af inspiration, råd og vejledning i guiden.
Bygningerne i Danmark står for 40 procent af landets samlede energiforbrug. For at nedbringe CO2-udslippet skal der derfor hentes store energibesparelser gennem energioptimering og energirenovering af den eksisterende bygningsmasse. Men det har en uheldig sideeffekt, for de bygningskulturelle værdier i især fredede og bevaringsværdige huse får uoprettelige skader eller forsvinder helt, hvis ikke der tages særlige hensyn til dem undervejs. Med den nye energiguide ønsker Bygningskultur Danmark at dække et stort behov blandt husejerne for let forståelige anvisninger til at komme i gang med energirenoveringer uden at gøre skade på husets bevaringsværdier.
Det er sund fornuft
”Modsat hvad mange husejere tror, behøver der ikke være tale om den store videnskab, men almindelig sund fornuft. Den dybe tallerken inden for dette felt er allerede opfundet, så det gælder blot om at holde sig til kendte og afprøvede byggetekniske løsninger. Men for mange husejere kan alene dialogen med rådgivere, håndværkere og de lokale bygningsmyndigheder være lidt af en udfordring. Med guiden i hånden er de klædt godt på til dels at vælge den rette rådgivning og dels at vælge den individuelle løsning, som lettest kombinerer færre udgifter til energi med mindre CO2-udslip og hensyn til husets oprindelige arkitektur,” siger Birthe Iuel, Bygningskultur Danmarks præsident.
For at den kan fungere som et lyn-kursus for menigmand er energiguiden fri for uforståelig fagjargon men til gengæld fyldt med konkrete eksempler, fotos af gode og dårlige eksempler og gennemskuelige beregningsmodeller over årlige besparelser ved reduktion af energiforbrug.
”I Danmark er der registreret 9.000 fredede og anslået omkring 300.000 bevaringsværdige huse og bygninger, hvoraf langtfra alle er registreret af kommunerne. I forhold til resten af bygningsmassen er det absolut nødvendigt at tage særlige hensyn under energioptimeringer af disse bygninger. Ellers går en endnu større del af vores fælles kulturarv tabt, og det er ærgerligt både for os og for kommende generationer,” understreger Birthe Iuel.