Det Gule Palæ er reddet

undefined

Sådan kommer det til at se ud i Gedser ifølge Gottlieb/ Paludan Architects.

Pressemeddelelse fra Olsen Banden Fanklub DK 

Olsen Banden Fanklub DK har i det sidste års tid samlet penge ind, fra Olsen banden fans og togentusiaster, i håb om at kunne skaffe de ca. 1,3 millioner kroner, som en flytning af bygningen vil koste. Der er i det forløbne år samlet ca. 75.000 kr. ind fra fans, og flere fonde er ansøgt om økonomisk støtte. Dette har nu båret frugt, i form af støtten fra A. P. Møller Fonden. Dermed kan flytningen nu realiseres og tårnet sikres fra nedrivning, hvilket er helt fantastisk, udtaler Rune Holm Clausen, Formand for Olsen Banden Fanklub DK. Tårnet skal flyttes fra København til Gedser remise i Gedser, hvor tårnet skal renoveres og indgå i museets drift som aktivt kontroltårn, og minimuseum for Olsen Banden Fans og togentusiaster.

Arkitekt og rådgiver på projektet, Thomas Brogren fra Gottlieb/ Paludan Architects udtaler “Det er en stor glæde at være med til at sikre, at dette fine gamle hus med sin helt unikke historie bliver reddet og kan anvendes på et sted hvor mange vil få glæde af det. Når man arbejder med gamle bevaringsværdige bygninger handler det ikke blot om de smukke gamle detaljer – men i lige så høj grad om de kulturelle værdier og om at finde en ny anvendelse og nye løsninger, der kan føre bygningen ind i vores tid på en god måde. Projektet er teknisk vanskeligt, men det kan lykkes fordi bygherren, myndighederne, rådgivere, teknisk specialister og håndværkerne arbejder tæt sammen om at finde den bedste måde at gøre det på. I vores arbejde er det målet at bygningen skal flyttes, indrettes og have nye installationer uden at den mister sin helt særlige charme og betydning.”

Banedanmark havde oprindeligt givet Olsen Banden Fanklub DK ét år til at flytte bygningen. Denne frist stod til at udløbe ved udgangen af 2015, men da bygningen tidligst kan flyttes i 2016, har Banedanmark forlænget fristen med endnu et år. Planen er nu, at tårnet skal flyttes i sommeren 2016, og de næste måneder skal gå med detaljeret planlægning og byggemøder med arkitekter, ingeniører, kranspecialister og håndværkere m.fl. Alt sammen firmaer og personer der allerede er involveret i projektet. Nu hvor der så er økonomi til at realisere projektet, skal denne proces videre til fase 2, hvor de tekniske detaljer skal helt på plads, inden tårnet skal løftes ned på en blokvogn, køres igennem byen og ned til havnen, hvor en pram ligger klar til, at sejle bygningen helt til Gedser, hvor tårnet så skal løftes det sidste stykke ind på plads. Projektet er et samarbejde i mellem den danske og tyske Olsen Banden Fanklub samt foreningen for bevarelsen af Det Gule Palæ. Siden projektets opstart har vi kun modtaget positive tilkendegivelser fra alle fronter. Særligt fra Morten Grunwald, Ove Verner Hansen og Jes Holtsø samt Nordisk film har der været stor opbakning til projektet, der dermed bevarer en af dansk filmskats største filmklenodier. Der kan læses mere om projektet på fanklubbenes hjemmeside: www.olsenbandenfanklub.dk