Bliver Trelleborg Verdensarv?

2. okt 2014 – Historie-Online

Tidligere på året sendte Kulturstyrelsen en ansøgning til UNESCO om at få blandt andre Trelleborg på Verdensarvslisten. I søndags kom vikingeborgen så et vigtigt skridt nærmere en afgørelse. Her besøgte en repræsentant fra UNESCO’s faglige og rådgivende afdeling ICOMOS nemlig Trelleborg for at vurdere, om vikingeborgen er verdensarv på højde med Pyramiderne i Giza og Den Kinesiske Mur.

– Vi har glædet os og forberedt os til UNESCO’s besøg, lige siden Trelleborg blev optaget på Tentativlisten tilbage i 2009. Nu har de været her, og det er mit indtryk, at besøget gik rigtig godt. Jeg har i hvert fald en god fornemmelse, siger Anne-Christine Larsen, som er overinspektør på Trelleborg:

Besøget foregik ved, at UNESCO’s repræsentant, som er uddannet arkæolog, fik en grundig, faglig rundvisning på Trelleborg, hvor hun så borgen i detaljer – lige fra forborgen og gravpladsen til den indre borg og samtlige porte.

Udover Trelleborgs ansatte var også Slagelse Kommune, politikere og repræsentanter fra forvaltningen, naboer, frivillige vikinger og forskellige lokale samarbejdspartnere til stede, så repræsentanten havde mulighed for at stille spørgsmål til de mange interessenter, som er involveret i Trelleborg.

Og hun havde mange spørgsmål, for UNESCO lægger stor vægt på, at der er et godt samarbejde med den lokale kommune, fortæller Anne-Christine Larsen:

– Dét er et punkt, hvor jeg synes, at vi er rigtig stærke, fordi vi har et godt og ambitiøst samarbejde med Slagelse Kommune, blandt andet i kraft af Ny Trelleborg-projektet, siger hun.

Hvis Trelleborg bliver optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste vil det have meget stor betydning for planerne om, at udvikle Trelleborg til et internationalt oplevelses- og videnscenter om vikingetiden og for kommunens egen selvforståelse, mener borgmester i Slagelse Kommune Stén Knuth:

– Trelleborg er et af de få steder i verden, hvor man kan se resterne fra vikingetiden. Det vil være en stor anerkendelse af Trelleborgs plads i verdenshistorien, hvis borgen bliver optaget på Verdensarvslisten, og det vil have enorm betydning – ikke kun for Slagelse Kommunes selvforståelse – men for hele Danmarks selvforståelse som vikingenation, siger Stén Knuth.

Formidlingen er netop en anden vigtig del af UNESCO’s vurdering. De kigger blandt andet på, om man formår at formidle borgen til et bredt publikum ved brug af forskellige formidlingsformer, der blandt andet taler til sanserne, fortæller Anne-Christine Larsen.

– Vi arbejder målrettet med at gøre formidlingen af Trelleborg så levende og vedkommende som overhovedet muligt, og med arrangementer som Vikingefestivalen og Viking Games og det kommende Ny Trelleborg er der virkelig noget for alle sanser, siger hun og tilføjer:

– Så nu venter vi bare spændt på den endelige afgørelse. Om Trelleborg ender på Verdensarvslisten, bliver først endeligt besluttet i juni 2015. Nu skal UNESCO’s repræsentant tilbage og evaluere, om Danmarks bedst bevarede vikingeborg også skal være verdensarv.

Læs andre historier fra Historie-Online