Bevaringsværdige Holbæk

10 bygninger blev præmieret med Historiske Huses plaketter, da et dommerpanel kårede dem som værdige modtagere i projektet ”Bevaringsværdige Holbæk”.

Ejeren af det gamle elværk i Tølløse med Peter Sorenius, formand for FBL-Holbæk.

Historiske Huse ønsker at skabe særlig begejstring og øge opmærksomheden omkring landets mange bevaringsværdige huse, som ofte lever et stille liv. Til dette formål er der udviklet en bronzeplakette, så ejerne stolt kan vise omverdenen, at deres hus er en del af Danmarks kulturarv. Det enkelte hus vurderes med særlig fokus på husets arkitektoniske kvaliteter og på, om bevaringsværdierne er i behold.

I efteråret 2019 blev kampagnen ”Bevaringsværdige Holbæk” søsat. Formålet var at sætte fokus på den kulturarv, der gemmer sig lige foran øjnene af os, og samtidig skulle de bedste eksempler på bygninger med arkitektoniske og kulturhistoriske kvaliteter findes. Nu er de 10 bedste eksempler fundet, og ejerne af de bevaringsværdige bygninger har hver fået overrakt en plakette som præmie for den flotte titel. Overrækkelsen foregik til et arrangement på Holbæk Museum på Arkitekturens Dag, mandag den 5. oktober.

Med plaketten hyldes bygningernes ejere for at lægge energi i at bevare og renovere deres huse, så de kan fortsætte med at fortælle historien videre. Håbet er også, at kampagnen og prisen kan være med til at fremme god restaurering og vedligeholdelse af bevaringsværdige bygninger.

40 borgerforslag

Alle borgere i Holbæk Kommune har haft mulighed for at indsende forslag til bevaringsværdige bygninger i det år, kampagnen har kørt. 40 borgere har benyttet muligheden, og de har derfor taget et billede og lavet en kort beskrivelse af den perle, de har fundet bevaringsværdig.

Partnerne bag kampagnen er Holbæk Kommune, Historiske Huse, FBL-Holbæk og Museum Vestsjælland. Partnerne har alle været repræsenteret i dommerpanelet, der udover arkitektonisk -og kulturhistorisk værdi har lagt vægt på miljø, originalitet og tilstand i udvælgelsen af kandidater.

Det har også været vigtigt for dommerpanelet at finde 10 eksempler på bevaringsværdige bygninger, der repræsenterer noget forskelligt i forhold til anvendelse, arkitektur, periode og beliggenhed i kommunen.

De 10 vindere er:

  • Ahlgade 19, 4300 Holbæk
  • Anton Nielsens Plads 7, 4300 Holbæk
  • Lindevej 10, 4300 Holbæk
  • Bakkekammen 50, 4300 Holbæk
  • Kalundborgvej 71, 4300 Holbæk
  • Holbækvej 122, 4450 Jyderup
  • Kongsdalvej 1, 4440 Mørkøv
  • Tuse Næs Vej 15, 4300 Holbæk
  • Sofievej 1B, 4340 Tølløse
  • Tølløsevej 97, 4340 Tølløse

Se billeder af de Præmierede bygninger, Holbæk

Læs mere om plakette til dit hus