Arkitekturoprøret ulmer

Facebook-siden "Arkitekturoprøret" stifter nu en ny forening med juristen Jep Loft som formand. Foreningen vil optrappe kampen for at bevare de historiske bymidter og mener, at de eksisterende bevaringsforeninger har fejlet. Det skriver Politiken Byrum.

Facebook-siden Arkitekturoprøret – der er alternativer til firkantede kasser er opstået på baggrund af en svensk Facebook-side og tilhørende forening, som har haft en del medvind i vores broderland. Nu opruster Arkitekturoprøret her i landet i deres kamp for de historiske bymiljøer og i deres kritik af arkitekt-standen herhjemme.

“Næsten alle gode snakke om at redde bymiljøer i Danmark er druknet i arkitektursnakke. Nej, vi skal blot konstatere: Arkitekterne har fejlet. Arkitektstanden har ikke taget bevarelsen af vores bymiljøer alvorligt,” siger den nye formand Jep Loft til Politiken Byrum.

Problemet er at arkitekterne kommer “bralrende ind med moderne arkitektur i den gamle middelalderby”. Jep Loft og Arkitekturoprøret ønsker i stedet bevarende lokalplaner for alle historiske bymidter i hele landet, så der ikke kan bygges nybyggeri, der ikke underordner og tilpasser sig de historiske miljøer.

“Men jeg vil sige med det samme: Den angst for pastiche, som mange har, den deler jeg ikke. Domhuset i København er ren pastiche, men det er jo flot. Hvis det bliver forlorent, med for mange tårne eller krummelurer, så tror jeg heller ikke, jeg vil synes om det, men jeg vil hellere have sådan et hus end en firkantet klods, for den er i disharmoni med det kulturlandskab, den ligger i,« siger Jep Loft til Politiken Byrum.

Jep Loft har tidligere været bestyrelses-medlem i Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur men er meget kritisk overfor foreningen:

»Problemet er, at de vil gerne tilgodese moderne arkitektur også. De synes at mene, at hvis bare der er kvalitet, og det er en anerkendt arkitekt, så må man gerne lave en kasse af glas og beton på det lokale torv,« siger Jep Loft til Politiken Byrum.

Arkitekturoprøret tager nu skridtet videre fra de sociale medier til at blive en medlemsforening i konkurrence med bl.a. de eksisterende bevaringsforeninger.

I artiklen Kan vi bygge nyt i gammel stil? har Johan Westh Hage fra Historiske Huse skrevet om den anti-modernistisk strømning, som kritiserer de nye boligkvarterers sjælløshed og det konforme nybyggeri, der præger både provins- og storbyer. En strømning som Arkitekturoprøret er en del af, men som kan ses både på europæisk og globalt plan.

Læs artiklen i Politiken Byrum (for abonnenter)