Arkitekturfestival x 3

Film: Danmark ved Ganges

Da Serampore ved Gangesfloden var en dansk koloni, blev den kaldt Indiens smukkeste by. I dag arbejder danskere og indere i fællesskab med at redde områdets sidste bygninger fra kolonitiden. Bygningerne er fortidsminder, men hvis minder? Hvad minder de egentlig om i dag? Filmen undersøger, hvordan arkitektur bygger bro til fortiden, om kolonihistorien kan skrives på en ny måde, og om der er plads til nostalgi i en nøgtern postkolonial tid.

Walk: Ungdomsboliger i historiske bygninger

Med ombygningen af den tidligere maskinmesterskole i Sankelmarksgade er der skabt 108 unikke ungdomsboliger i hjertet af Aalborg. I Poul Paghs Gade er 152 ungdomsboliger under opførelse i de tidligere skolebygninger- ligeledes centralt beliggende. Du kan deltage i en guidet rundvisning i Sankelmarksgade. Guide er direktør Henrik Thomsen, Plus Bolig.

Film og debat: Den koloniale arv

Flere steder i verden findes fysiske spor fra Danmarks fortid som kolonimagt; huse, gader, forter, kirkegårde og monumenter. De er truet af byudvikling og forfald, men i de seneste år er flere danske initiativer gået ind i kampen for at bevare resterne af det, der betegnes som den ”fælles historie”. Men er det vores opgave, og hvordan ser lokale myndigheder og borgere på bygningerne? Herhjemme har fortalere set kolonihistorien som et særligt dansk ansvarsområde, mens skeptikere har kritiseret projekterne for at være nostalgiske og kulturimperialistiske. I paneldebatten ser vi på konkrete erfaringer med at bevare den danske koloniale bygningsarv, samt på dens lokale betydning i de tidligere kolonier i Indien, Vestindien og Grønland.

Walk: I slavernes spor

Kom på rundvisning i et overset kapitel af danmarkshistorien og fåkortlagt kolonitidens arkitektoniske spor i København. Vi opsøger nogle af Frederiksstadens mest markante historiske bygninger, hvis forbindelse til kolonitiden de færreste kender til: både Amalienborg, Odd Fellow-palæet og Det gule  palæ bærer trekantshandlens aftryk. Ved at opholde os ved bygningernes fortid vil vi blive klogere på, hvordan denne del af historien stadig spiller ind i vores fysiske omgivelser, såvel som i den mere uhåndgribelige kulturelle erindring. Hver og en af disse bygninger fortæller en historie om vores fortid, som er med til at forme fremtiden.

Walk: Lokale lommer på Vesterbro

Vesterbro har gennemgået voldsomme forvandlinger i de seneste årtier med stigende kvadratmeterpriser, et forandret persongalleri i gadebilledet og stadig fle e butikker, der er navngivet efter de produkter, de sælger. Men visse steder ændrer sig ikke, og det gamle Vesterbro findes stadig, hvis du bare ved, hvor du skal lede. Podcast-producer Julie Thing inviterer på en audiowalk med lydfortællinger fra lokale lommer på Vesterbro, du ikke nødvendigvis vidste eksisterede.

Film: “Et elskeligt Hus” – om Århus Rådhus

Arne Jacobsen og Erik Møllers rådhus i Aarhus er unægtelig en klassiker. Da rådhuset blev indviet i 1941 var det kontroversielt med sin moderne æstetik, men lynhurtigt blev bygningens varme og brugervenlige kvaliteter åbenlyse. Dorte Søholm og Ole Grønbæk har lavet en film, der fortæller historien bag og som gennem interviews med de nuværende brugere forsøger at finde ind til, hvad der gør præcis dette byggeri så vellykket – og ligefrem elskeligt.

Se hele programmet