Historiske Huse har bidraget til kulturministerens ekspertudvalg, som har peget på 16 kulturmiljøer i ældre byer, der skal indgå som national interesse i kommunernes planlægning. Forslaget er i høring indtil den 5. sept. 2025.
Slots- og Kulturstyrelsen inviterer private ejere af historiske bygninger til digitalt informationsmøde om den opdaterede vejledning til værdiredningsplaner. Mødet afholdes fredag den 29. august kl. 10.00–11.00.
Hop på toget eller tag bussen og kom med Historiske Huse på en historisk rundtur i Lund – en af Nordens ældste byer med en rig kulturarv og tætte bånd til Danmark. Grundlagt omkring år 990, var Lund i flere århundreder en vigtig del af det danske rige og spillede en central rolle som kirkeligt og administrativt centrum. Rundturen giver giver en levende introduktion til Lunds udvikling fra dansk middelalderby til moderne svensk universitetsby, med særligt fokus på den arkitektoniske og historiske arv.
Men lovgivningen gør det unødigt svært at passe på de bygninger, vi allerede har.
På grund af reduceret bemanding har Slots- og Kulturstyrelsen indført en kontaktformular til generelle henvendelser. Borgere uden igangværende sager opfordres til at benytte formularen for hurtigere og mere målrettet vejledning. Har du en konkret sag og kender din sagsbehandler, kan du fortsat kontakte vedkommende direkte.
Efter den omfattende brand på Børsen har Kulturministeriets sikringsudvalg nu udarbejdet en særlig vejledning til museer og andre kulturinstitutioner. Senere på året kommer desuden en opdateret vejledning, som også er målrettet private ejere af historiske bygninger, som indeholder kulturgenstande af særlig betydning.
Langt de fleste boligejere har nu modtaget deres deklaration, som danner grundlaget for den længe ventede 2020-vurdering. Det betyder, at genberegningen af ejendomsskatter for 2021-2023 kan begynde. Men især ejere af fredede ejendomme bør være ekstra opmærksomme på oplysningerne om grundskyldsfritagelse – og reagere hurtigt, hvis noget ser forkert ud.
I Danmark har man anvendt kapillarbrydende teknikker siden middelalderen. Historiske Huse deler her Institut for Fugttekniks historiske gennemgang af brugen af fugtspærre fra middelalderen og frem til i dag.
Slots- og Kulturstyrelsen har igangsat et arbejde med henblik på at etablere et nyt og forbedret it-system til erstatning for det nuværende register for FBB (Fredede og Bevaringsværdige bygninger), hvis teknologi er forældet.
I Danmark er fredede bygninger fritaget fra at opfylde energikravene i Bygningsreglementet, der gælder for ombygninger af eksisterende huse. Men Dansk Erhverv har prioriteret bæredygtighed i miljømæssig, social og økonomisk forstand under den omfattende restaurering af børsbygningen. I en ny pjece deler Dansk Erhverv de særlige erfaringer med bæredygtige løsninger ved restaurering af fredede bygninger.