Vinderne af European Heritage Awards 2019 er fundet

De 25 prismodtagere fra 16 lande er blevet anerkendt for deres imponerende resultater indenfor bevaring, forskning, uddannelse og bevidstgørelse.

 

Fra kapeller til NGOer

Vinderne vil blive fejret til European Heritage Awards den 29. oktober i Paris. Borgere fra hele Europa og resten af ​​verden kan nu stemme online på en Public Choice Award og mobilisere støtte til vindere fra deres eget eller et andet europæisk land.

Blandt vinderne i 2019 er den følsomme genopretning af Capella delle Sacra Sindone i Torino, et ikonisk sted for religiøs kulturarv, der blev ødelagt ved en brand i 1997, og som nu er genåbnet for offentligheden; udviklingen af ​​et digitalt arkiv for romaerne, et internationalt tilgængeligt rum, der gør romaernes kulturer og historier synlige og samtidig leverer kontrasthistorieer til en række fordomme; en af de ældste NGO’er i Europa, som har forpligtet sig til at beskytte kulturarven i Norge i over 175 år; et træningsprogram for fordrevne, dygtige kulturarvsspecialister fra Syrien, ledet af et tysk institut i Istanbul, som kan fungere som inspiration for andre lande i Europa og hele verden.

Pris til brandmænd i Paris

Europa-Kommissionen og Europa Nostra har også annonceret uddelingen af en europæisk kulturarvspris til brandvæsenet i Paris. Sammen med politistyrker og bevaringseksperter kæmpede byens brandfolk voldsomt og dygtigt mod flammerne, der hærgede Notre Dame-katedralen om natten den 15. april og beskyttede monumentets hovedstruktur fra fuldstændig ødelæggelse såvel som de uvurderlige genstande i kirken.

Placido Domingo: En besked til ledere i EU

“Jeg er utroligt stolt over at lykønske alle vindere af European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2019. Disse kulturarvshelte – fagfolk og frivillige fra hele Europa – har opnået noget virkelig fantastisk. Deres arbejde med at genoprette, bevare, støtte eller fremme Europas kulturminder og -steder samt den immaterielle arv i Europa er uvurderlig. Priserne er et bevis på den enorme indvirkning, som kulturarvsprojekter har på vores økonomi, vores miljø, vores kultur og vores livskvalitet. Europas kulturarv er et vigtigt aktiv for Europas fremtid og for vores velstand. Dette er en vigtig besked til alle EU-borgere og alle fremtidige ledere af EU-institutioner forud for det kommende valg til Europa”, udtalte Plácido Domingo, den berømte operasanger og præsident for Europa Nostra.

En følelse af at høre til

“Vores kulturarv er vores fælles ressource, en arv fra fortiden, som vi kan bygge vores fremtid på. Den har sin plads i folks hjerter og i deres daglige liv – og er afgørende for at fremme en følelse af at høre til. Det Europæiske År for Kulturarv, som vi fejrede i 2018 fremhævede denne vigtige rolle. Nu er det vores opgave at fortsætte med at fremme det i de kommende år. Årets vindere af European Heritage Awards / Europa Nostra Awards deltager i denne indsats med deres engagement og kvaliteten af ​​deres arbejde, og jeg vil gerne lykønske dem, “sagde Tibor Navracsics, EU-kommissær for uddannelse, kultur, ungdom og sport.

149 ansøgninger

En uafhængig jury af kulturarvseksperter fra hele Europa har set på i alt 149 ansøgninger, indsendt af organisationer og enkeltpersoner fra 34 europæiske lande, og udvalgt vinderne. Prismodtagerne vil blive fejret på den europæiske kulturarvskonference den 29. oktober i Paris. Syv Grand Prix-modtagere, der hver får €10.000, og Public Choice Award-vinderen, bliver udvalgt blandt årets vindende projekter.

Prismodtagere i 2019 

(alfabetisk efter land)


Category Conservation

Castle of Montreuil Bonnin, France
Fortified Settlement of Mutso, Georgia
Chapel of the Holy Shroud, Turin, Italy
Cathedral of Saint Bavo, Haarlem, the Netherlands
The Queen Louise Adit Complex, Zabrze, Poland
Pavilion for the Presentation of Arcaheological Remains, Celje, Slovenia
Lithica Quarry of s’Hostal, Menorca, Spain
Oratory of the Partal Palace in the Alhambra, Granada, Spain
The Portal of Glory, Santiago de Compostela, Spain
Medieval Tithe Barn, Ingatorp, Sweden
Yr Ysgwrn, Trawsfynydd, Wales, United Kingdom

Category Research

Solak1: a Model of Predictive Archaeology, Armenia/Italy
VERONA: Van Eyck Research in OpeN Access, Belgium
RomArchive-Digital Archive of the Roma, Germany

Category Dedicated Service

VVIA – Flemish Association for Industrial Archaeology, Belgium
Fortidsminneforeningen – National Trust of Norway, Norway

Category Education, Training and Awareness-Raising

TUMO Center for Creative Technologies, Yerevan, Armenia
History Radar 1938, Vienna, Austria
Betina Museum of Wooden Shipbuilding, Croatia
Monument Europe, Germany
Stewards of Cultural Heritage, Berlin, Germany
Greek Paths of Culture, Athens, Greece
Commonlands: Cultural Community Mapping in Alpine Areas, Parco Nazionale Val Grande, Italy
Le Dimore del Quartetto, Milan, Italy
A place at the Royal Table, Warsaw, Poland