28 vindere af EUs Kulturarvspris

Pressemeddelelse fra Europa Nostra:

De 28 prisvindere fra 16 lande er blevet belønnet for deres eksemplariske resultater inden for bevaringsarbejde, forskning, særlige præstationer samt pædagogiske tiltag og oplysningskampagner. Uafhængige ekspertjuryer bedømte i alt 187 ansøgninger indsendt af organisationer og enkeltpersoner fra 36 lande over hele Europa og udvalgte prisvinderne.

Borgere fra hele verden kan nu stemme online om, hvem der skal have publikumsprisen, og mobilisere støtte til de(t) vindende projekt(er) fra deres eget eller et andet europæisk land. De projekter, som juryen har udvalgt, er fremragende eksempler på kreativitet, innovation, bæredygtig udvikling og socialt engagement på bevaringsområdet overalt i Europa. Blandt de bemærkelsesværdige initiativer, der bliver belønnet i 2016, er: renovering af en hængende gangsti på de stejle sider af en kløft, som har gjort et utrolig naturskønt område tilgængeligt for alle besøgende og dermed har tiltrukket en ny bølge af turisme til regionen (Spanien); udviklingen af en industriel digitaliseringsmetode, som har resulteret i digitaliseringen af næsten 9 mio. zoologiske, botaniske og geologiske eksemplarer fra hele Europa og andre steder, som er af kolossal betydning for forskere i hele verden; engagementet hos ansatte på et nationalt museum, som arbejdede hårdt og uden løn i tre år for at holde museet åbent i en vanskelig politisk situation (Bosnien-Herzegovina); og en oplysningskampagne, som opfordrer borgerne til at ”adoptere” monumenter af kulturel og historisk betydning i deres lokalområder, passe på dem og tage dem i brug igen (Finland).For første gang er der også blevet givet en pris for et fremragende projekt i Island: restaureringen og omdannelsen til et museum af det tidligere franske hospital i Fáskrúðsfjörður.

“Jeg ønsker vinderne og deres teams hjertelig til lykke med deres fremragende arbejde. Takket være deres evner og engagement er en lang række europæiske kulturskatte blevet reddet og revitaliseret til glæde for os og for kommende generationer. Deres projekter øger opmærksomheden omkring kulturarven som en strategisk ressource for Europas samfund og økonomi. Kulturarven forener folk og bygger bro mellem fortid, nutid og fremtid. Samtidig skaber den økonomisk vækst, fremmer bæredygtig udvikling og bidrager til inklusion og deltagelse i samfundslivet – som er vigtigere i dag end nogensinde før. Det er derfor, vi støtter prisen og andre kulturarvsprojekter gennem vores Creative Europe-program og vil blive ved med at gøre det fremover,” udtalte Tibor Navracsics, EU kommissær for uddannelse, kultur, ungdom og sport.

“Alle disse prisbelønnede projekter beviser, at bevaringsarbejde betyder noget for Europa og dets indbyggere. Den kulturelle arv er en drivkraft for bæredygtig økonomisk udvikling og styrker sammenhængskraften i vores multikulturelle samfund, som det i vidt omfang er blevet anerkendt af EU’s institutioner og tydeligt demonstreret i den nyligt udsendte rapport ‘Cultural Heritage Counts for Europe’. Det glæder mig meget, at dette års prisuddeling finder sted i min fødeby Madrid og særlig i et så specielt kulturelt monument som Zarzuela-teateret,” tilføjede Plácido Domingo, den verdenskendte operasanger og formand for Europa Nostra.

Vinderne af EU’s kulturarvspris 2016 vil blive fejret ved en højt profileret prisuddeling på det gamle Zarzuela-teater i Madrid den 24. maj om aftenen, som EU-kommissær Navracsics og Plácido Domingo er værter for. Prisuddelingen vil samle over 1.000 mennesker, deriblandt bevaringseksperter, frivillige og støtter fra hele Europa foruden højtstående repræsentanter for EU’s institutioner, værtslandet og andre medlemsstater. Under ceremonien vil de syv vindere af Grand Prix-prisen, som hver får 10.000 €, og vinderen af publikumsprisen, valgt blandt dette års vinderprojekter, blive afsløret. Prisvinderne vil desuden præsentere deres fremragende bevaringsprojekter ved en Excellence Fair den 24. maj om formiddagen i hovedkontoret for arkitektforeningen i Madrid og deltage i forskellige netværksarrangementer under European Heritage Congress (22.-27. maj) i Madrid, organiseret af Europa Nostra inden for rammerne af dens netværksprojekt ‘Mainstreaming Heritage’, som støttes af EU’s Creative Europe-program.

Læs mere om vinderne