10 huse præmieret på Ærø

Det vrimler med smukke huse på Ærø. Huse der ikke blot fortæller historier om håndværk og arkitektur i verdensklasse, men også fortællingen om foretagsomhed og om et folk, der passer på det, de har kært. Nu hædres 10 bevaringsværdige huse - og deres ejere - af organisationen Historiske Huse.

Præsident for Historiske Huse, Birthe Iuel, med borgmester på Ærø, Ole Wej Petersen. 

Entusiasme og respekt

For de fleste ejere af huse med historie er der en dyb respekt for tidligere tider og for de mange skæbner, som har haft deres gang i husene. Med Ærøs størrelse på blot 88 km2 er det lokale kendskab til husene stort. Og det forpligter. Peter Lund ejer Søassurancens Hus fra 1905 i Marstal – et af de præmierede huse.

“Huset er en af de mest interessante bygninger i Marstal, og den skal jo holdes. Det er ikke verdens smukkeste hus, men den historie, som huset repræsenterer, er så vigtig for Ærø, at jeg gør mit for at bevare historien, detaljerigdommen og det gode håndværk. Det er værd at holde fast i – og som tilflytter har jeg stor respekt og veneration for historien”, forklarer Peter Lund.

Nej tak til sæsonudvidelse

På Marstal Havn ligger en ikonisk, rød træbygning, der med sine hvide vinduer og markante bygningsform fortæller en mere end 100 år gammel historie om iværksætteri, håndværk og søfart.

Bygningen er fra 1917 og blev bygget af ingeniør Alvard Bondegaard til at huse byggeriet af redningsbåde. I dag huser stedet Østerled Bådelaug – en sammenslutning af bådentusiaster, der også lægger energi i huset:

“Vi går op i, at bygningen bevares så vidt muligt. Det betyder blandt andet, at vi er meget bevidste om, hvad bygningen kan – og ikke kan. Vi har fx ikke isat termovinduer eller isoleret, selvom det ville have åbnet op for helt andre anvendelsesmuligheder og sæsonudvidelse. Men det havde været helt forkert for en industribygning som denne”, fortæller formand for Østerled Bådelaug, Hans Erik Thomsen. 

Ordentlighed koster

I huse, hvor standardløsninger ikke dur, bliver det dyrere. Hans Holt Christensen og hans kone har siden 2012 ejet ’Sandemandsgården’ ved Skovby, hvis historie rækker helt tilbage til 1620’erne. Huset var en meget mere uoverskuelig opgave, end de først havde forestillet sig. Gården var bl.a. repareret med cementpuds og plastikmaling.

“Den største udfordring er klart den økonomiske. Hvis man vil gøre det ordentligt – også for eftertiden – kræver det håndværk og de rigtige materialer. Og det koster”, fortæller Hans Holt Christensen.

Opråb til politikere

I Historiske Huse arbejdes der ihærdigt for at sætte fokus på vilkårene for ejerne. Er ens hus skrevet ind i ex en bevarende lokalplan, kan kommunen stille fordyrende krav til ejerne uden kompensation.

’Tænk sig, at vi er beriget med så mange ejere, der af egen lomme bevarer vores fælles kulturarv. Det er godt, når vi ikke vil undvære den historie, vores bygninger fortæller om vores samfunds udvikling’, understreger Birthe Iuel, præsident i Historiske Huse”.

“Med præmieringen af 10 huse – og deres ejere –  siger vi tak for et fantastisk stykke arbejde. Disse ejere giver igen til os alle sammen. Det bør vi anerkende. I dag gør vi det med plaketten – og opfordrer til at flere politikere og beslutningstagere anerkender ejerne for det arbejde, de gør for fællesskabet”.

 

Disse 10 huse har modtaget en plakette

  • Langagergaard

    Langagergaard, Vesterløkke 4, 5970 Ærøskøbing: Bygget i 1902. Statelig og velholdt større gård med smuk og oprindelig trefarvet hoveddør. Oprindelige enkeltlagsvinduer (buer udad). Flotte brystninger. Oprindeligt skifertag på hovedbygningen. Velholdt gårdmiljø med piksten. Hovedhuset og de to længer er forbundet med murede rundbuer.

Østerled Bådelaug
  • Østerled Bådelaug, Strandvejen 2, 5960 Marstal: Ikonisk, rød træbygning med markant bygningsform. Bygningen er fra 1917 og blev bygget af ingeniør Alvard Bondegaard til at huse byggeriet af redningsbåde.

 

Nørrebo
  • Nørrebo, Store Rise Landevej 8, 5970 Ærøskøbing: Smuk murermestervilla fra starten af 1900-tallet. De oprindelige vinduer er bevaret, havestuen ud mod landevejen, to skorstene og hoveddøren samt en udhusdør ud mod gården. Smukke facadedekorationer i murværket, der fremhæver vinduerne.

 

  • Kirkeballevej 24, 5970 Ærøskøbing: Opført i 1931. Tegltag og rødmuret bolig med karakteristiske flagvinduer.

 

Østerbro
  • Østerbro 29, 5985 Søby: Velbevaret funkisvilla opført i 1940.

 

 

Villa Strand

 

  • Villa Strand, Strandvejen 17, 5960 Marstal: Opført i 1919. Flot og autentisk villa i patriciastil. Løbende renoveret med stor respekt for bygningens oprindelig udseende samt datidens byggemetoder. Originale vinduer og døre.

 

Tranderupvej
  • Tranderupvej 6, 5970 Ærøskøbing: Opført i 1777. Flot, intakt, bevaret og velvedligeholdt bindingsværkshus med skorstene og stråtag.

 

Søassurancen
  • Søassurancen, Skolegade 1, Marstal: Opført i 1905 med tydelige maritime referencer. Velbevaret og interessant historie med stor lokal betydning.

 

 

 

Sandemandsgaarden
  • Sandemandsgaarden, Skovbygyde 3, 5985 Søby: Flot bindingsværksejendom af slesvisk type med stråtag samt kleve ligeledes med stråtag originale vinduer og skorstene, gårdspladsen er brolagt.

 

Politistationen
  • Politistationen, Jomfruvejen 1, 5970 Ærøskøbing: Opført i 1803 til Toldkammer. Arkitekttegnet.