Svaneke – Danmarks Smukkeste Købstad

Med 22 procent af stemmerne vandt Svaneke titlen foran Ribe og Ebeltoft.

Svaneke på Bornholm er blevet kåret af danskerne til Danmarks Smukkeste Købstad. Konkurrencen er udskrevet af Bygningskultur Danmark for at sætte fokus på de historiske bykerners kvaliteter, og i alt 15 byer har dystet om den fornemme titel. Konkurrencen fandt sted på www.bygningskultur.dk. Udover vinderbyen var Ebeltoft, Ribe, Helsingør og Præstø med i top 5.

”Svaneke er en eksemplarisk og værdig vinder af konkurrencen. Det har krævet en aktiv indsats fra både borgere og myndigheder at sikre, at byens historiske miljø ikke over tid har mistet sin særlige atmosfære og charme,” forklarer Birthe Iuel, Præsident for Bygningskultur Danmark. Hun fortsætter:

”Det ses tydeligt i Svanekes bybillede, at man har tænkt sig godt om og været bevidst om, at selv små ændringer på facader, skiltning og belægninger skal indgå i en samlet helhed. Bymidten emmer af smukke og historiske detaljer, med de store købmandsgårde i bindingsværk som kronen på værket.”Sans for byens historie og ånd
Med kåringen af Danmarks Smukkeste Købstad ønsker Bygningskultur Danmark at fremhæve nogle af de byer, der har set potentiale og værdi i at bevare de oprindelige middelaldermiljøer. Byer der samtidigt har brugt disse miljøers kvaliteter aktivt til at fremme både erhverv, turisme og bosætning.

”Stort set alle de byer, der var med i konkurrencen om at blive Danmarks Smukkeste Købstad, har netop ved borgernes og kommunernes store indsats har været i stand til at bevare de gamle bykerners charme og autenticitet. Og det er den helt rigtige strategi i en tid, hvor det især for Danmarks yderområder gælder om at være med helt fremme for at tiltrække nye borgere, virksomheder og turister,” siger Birthe Iuel.

Det er en af landets mindste købstæder, som nu også kan bryste sig af at være landets smukkeste. Med 22 procent af stemmerne ligger Svaneke foran Ribe og Ebeltoft med henholdsvis 18 procent og 14 procent af stemmerne. I alt har 15.000 danskere stemt i konkurrencen.