Realdania By & Byg køber ballonhangar på Amager

Foto: Rimas Steponaitas for arkitekturbilleder.dk.

Kilde: Realdania

Luftballonerne er væk, og der lugter mest af hest og hø i den meget højloftede træbygning, som i dag er ramme om det meget populære ”Rideklubben Ridevenner”, som er et by-dækkende fritidstilbud.Men ballonhangaren er meget medtaget af 100 års vejr og vind og i fare for at lukke. Men nu er hjælpen på vej for den unikke bygning og dermed også for fritidsklubben. Realdania By & Byg har netop indgået en købsaftale med det statslige ejendomsselskab Freja Ejendomme A/S om Ballonhangaren og de tilhørende bygninger. Og Københavns Kommune sikrer driften af klubben.

Bevares og bruges

”Vi er meget glade for at kunne købe og restaurere Ballonhangaren, da det er en helt igennem unik bygningstype, som stort set ikke længere findes i Europa,” siger adm. direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld og understreger:”En af vores fornemmeste opgaver er at sikre bygningsarven, for at den også kan bruges meningsfyldt i en moderne sammenhæng. Det er i høj grad tilfældet her, hvor de nuværende brugere ”Rideklubben Ridevenner” kan fortsætte og få endnu bedre rammer for aktiviteterne, når vi er færdige med restaureringen af Ballonhangaren og istandsættelse af øvrige bygninger. Tilsammen udgør de et fantastisk kulturmiljø, som vi er meget glade for nu at være med til at bevare og holde i live.”

En perle i byen

Københavns Kommune bliver fremtidig lejer af Ballonhangaren, og her er der stor glæde over Realdania By & Bygs køb og restaurering af Ballonhangaren og de tilhørende bygninger. 
Det betyder også, at der nu endelig kan komme en god, permanent løsning, der giver tryghed og sikkerhed for, at fritidstilbuddet ”Rideklubben Ridevenner” i Ballonhangaren kan fortsætte. ”Vi har med ”Rideklubben Ridevenner” på Islands Brygge et helt unikt fritidstilbud til børn og unge, hvor de kan passe heste, dyrke udendørs aktiviteter og nyde fællesskabet i klubben i historiske omgivelser. Derfor er jeg rigtig glad for, at Realdania By & Byg vil restaurere den gamle ballonhangar– nu kan Rideklubben fortsætte de næste mange år,” siger overborgmester Frank Jensen (S).

Som en del af budgettet for 2018 har kommunen sikret driftsmidler til en lejekontrakt af Ballonhangaren, der er uopsigelig mange år frem. Samtidig planlægger kommunen at etablere skolehaver, plejecenter og daginstitution på et areal, der grænser lige op ad ballonhangaren, så der samlet set kan skabes et stort, rekreativt, grønt åndehul midt på Islands Brygge.

Tidligere stald for hæren

Oprindelig fra 1917 og 25 år frem var Ballonhangaren ”stald” for Hærens Ballonvæsen og deres prægtige observations-balloner. Og heste har da også altid haft deres gang ved Ballonhangaren, da de blev brugt til at trække den store aflange svæveballon ud og ind ad den 10 meter høje og 32 meter lange hangar, når den skulle i luften for at holde øje med, om artilleriet kunne ramme plet på skydearealerne på Amager Fælled. Ballonhangaren blev fredet i 2014, fordi det er en enestående bygning, og hele kulturhistorien omkring området og de tilhørende bygninger fortæller om en særlig epoke i militærhistorien, hvor luftskibe og svæveballoner havde deres storhedstid.

Ballonparkens kulturmiljø

Ballonhangaren er beliggende på den nordvestlige del af Amager Fælled, som engang udgjorde en del af militærets øvelsesterræn. I tilknytning til ballonhangaren ligger en baraklejr opført i 1880’erne, hvor artilleri- og ballonmandskab var indkvarteret. De små huse – kendt som ’Ballonparken’ – er sammen med hangaren et samlet kulturmiljø, som mirakuløst har undgået nedrivning trods afvikling af militærets aktiviteter sidst i 1940’erne og ikke mindst Københavns byudvikling. I år kan kulturmiljøet fejre 100 års fødselsdag.

Læs mere hos Realdania