Program 3. Lejlighed, Admiralgade.

Det er et privilegium at blive ejer af et fredet hus. Tit er det noget man har tænkt endog længe over, men nogen gange falder man bare over drømmeboligen, der tilfældigvis er fredet, som tilfældet var for Sammy og Trine, da de fandt lejligheden i Admiralgade. Gør man det, er det altid en god ide at søge rådgivning (f.eks. hos BYFO, Kulturstyrelsen eller en arkitekt med speciale i fredede ejendomme) – der er meget man skal have lært på kort tid.

Af Noah Boe-Whitehorn, arkitekt

Hvad er en fredning?

Der er mange myter om, hvad en fredning er. I virkeligheden er det ret simpelt. Det er steder, der er så vigtige for os som nation, at vi har valgt at give dem en særlig beskyttelse. Man har i disse huse en særlig forpligtigelse til at passe på fredningsværdierne på vores alles vegne. Hvad man konkret må og ikke må administreres af staten gennem Kulturstyrelsen.

Man ejer ikke et fredet hus på samme måde som et typehus i Solrød, snarere forvalter man det med beboelsesret. Det sagt er meget få huse tjent med bare at stå som museumsobjekter – tit siger vi, at den bedste beskyttelse for et hus er at ejeren er rigtigt glad for at bo i det. Ligesom mennesker fødes de med en karakter men formes gennem livet af forskellige tider og vilkår. Alle disse tider sætter sig spor, og det er vigtigt at give plads til nutiden samtidig med at fortiden respekteres.

Lejligheden i Admiralgade

Lejligheden i Admiralgade var en tidligere B-fredning. Indtil 1980 opererede man med to klasser af fredninger, hvor man huse i klasse B tit fik lov til at gøre rigtigt meget indvendigt. Det var også tilfældet her, hvor der var blevet nedtaget vægge, fjernet paneler og lavet køkken og bad. De mange indvendige ændringer gav ombygningerne nogle særlige muligheder, som man ikke har i alle huse. Her handlede det meget om at få kvalitet tilbage og få samlet de fragmenter af bevarede detaljer i en troværdig helhed.

Huset var bygget efter den anden store brand i København hvor store dele af Indre By nedbrændte. I 1795 var Klassicismen højeste mode og C.F. Harsdorff, professor ved akademiet og Kgl. Bygningsinspektør, havde kort forinden bygget sit demonstrationshus på Kgs. Nytorv. Tanken var, at han ville vise sine landsmænd, hvordan man burde bygge og pga. branden endte det med at få en enorm indflydelse, som man bla. ser det i Admiralgade.

Vi grinede en del over, at ejendomsmægleren i udbudsannoncen på lejligheden havde fremhævet at netop her var rigtigt gode muligheder for at sætte sit personlige præg. Havde det været mindre robuste købere havde han nok fået lov til at drøfte ordvalget med en advokat. Når det lykkedes at få et godt resultat alligevel var det primært fordi Sammy og Trine var rigtig gode til at indtænke deres ønsker i de rammer, der nu var givet, og Kulturstyrelsen gav os en fornem behandling.

Det fantastiske glasloft

Det store glasloft er lejlighedens perle og det har været en fantastisk rejse at dykke ned i det håndværk og den historie, der ligger bag. Det er den slags, der gør mit arbejde rigtigt spændende. Mange tror at historikere og konservatorer er støvede boglige fag, men rigtigt mange arbejder hands-on f.eks. med lofter som dette, farvesætning af vores vigtigste bygninger og meget andet, der bestemt ikke er støvet.

Jeg håber I nød udsendelsen, fik noget med hjem og ikke mindst fik lyst til en aften at spadsere ned gennem Admiralgade og se det fantastiske glasloft.

/ bedste sommerhilsner,

Noah

Gå til DR