Ombygning af Skansepalæet i Århus skaber protester

Det ikoniske Skansepalæ i Århus har fået bl.a. fået nye altaner og kviste i tagetagen. Det bevaringsværdige byggeri er dog ifølge flere beboere og kritikere blevet væsentligt mindre bevaringsværdigt efter ombygningen. Formand for Frederiksbjerg og Langenæs Fællesråd spørger i et indlæg i Jyllands Posten:" Hvem passer egentlig på vores by?"

 

Det smukke palæ i nationalromantisk stil blev opført som hotel i forbindelse med Landsudstillingen i 1909 og er tegent af arkiktekt Hjalmar Kjær. Det er et af den slags solide byggerier fra perioden, der kendetegnes af tilhuggede granitsokler, røde teglsten og en række smukke murværks- og snedkerdetaljer. Derfor er det også vurderet i kategori 2 efter SAVE-systemets klassificering, hvor 1 er højet og 9 er lavest.

I 2015 blev der søgt om tilladelse til at etablere altaner i tagfladen, indsætte ovenlysvinduer med mere. I den forbindelse blev der lavet en visualisering af projektet. Nu, hvor ombygninger er færdig, er der imidlertid noget, der tyder på, at bygherren ikke har leveret det visualiserede:

“Ombygningen holder sig ikke inden for de facadevisualiseringer, som politikerne godkendte på basis af. Og vi mener, at det er i strid med den godkendelse, bygherren har fået. Derfor er vi nødt til at forholde os til, om det skal rettes op eller kan godkendes” siger kontorchef i Byggeri, Torben Simonsen til JP Århus.

Visualisering vs virkelighed. Kviste og altaner fylder markant mere i tagfladen (th) end visualiseringen viser (tv).

Frederiksbjerg og Langenæs Fællesråd har afholdt borgermøde med deltagelse af kommune og Stadsarkitekt den 29. september og formand for Fælleslisten, Jeppe Spure Nielsen, har i et indlæg i JP Århus kritiseret både kommune og bygherre for det ringe resultat, man nu står tilbage med:

“Faktum er, at Aarhus Kommune har givet tilladelse til en række kritiske ændringer. Oveni har bygherre så gjort ting og sager uden at spørge kommunen først.”

Allerede på baggrund af visualiseringerne udtrykte Aarhus Kulturmiljøråd sig stærkt kritisk:

»Det er en meget speciel bygning med høj bevaringsværdi. Aarhus har ikke fokus på at beskytte sine kulturværdier for tiden, men her er der virkelig behov for at råbe vagt i gevær. Vi er blevet præsenteret for et forslag, som ikke har den kvalitet, som bygningen i forvejen besidder. Det vil sige, at det forringer bevaringsværdien, og så kan vi ikke gå ind for byggeriet,« sagde Lars Juel Thiis, formand for kulturmiljørådet i 2015 til JP Århus.

I 2007 blev der givet afslag til at den daværende ejer af Skansepalæet, Lægernes Pensionskasse, kunne bygge nye boliger i tagetagen med begrundelsen, at bygningen havde “en række arkitektoniske kvaliteter, som vil kunne forringes, hvis der foretages facademæssige ændringer”.

Læs indlægget “Hvem passer egentligt på vores by” i JP Århus.

Se Frederiksbjerg og Langenæs Fællesråds fotodokumentation.

Læs formand for kulturmiljørådet, Lars Juel Thiis’ vurderinger af en række af løsningerne i Skansepalæet i JP Århus.